Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Daily Mail ]

18. 04. 2020. 18:25 0

Kako previše vežbanja u izolaciji šteti zdravlju?

Sa zatvaranjem teretana i ograničenim kretanjem, mnogi su počeli da rade vežbe kod kuće i da povremeno odlaze na trčanje kako bi očuvali svoje zdravlje i održali fizičku kondiciju tokom pandemije.

Redovnim treningom možete poboljšati vaše raspoloženje, ali i podići imuni sistem i zaštiti se u borbi protiv virusa.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne preterujete sa vežbanjem i treninzima, jer ako ste prekomerno fizički aktivni možete izazvati neke povrede i oslabiti svoj imuni sistem.

Doktor Metju Džakson sa Univerziteta u Liverpulu, upozorava da ako ste sada prvi put krenuli na trčanje ili ste imali dugu pauzu između treninga, morate da budete oprezni kako biste izbegli neželjene povrede.

Lekar podržava sve koji se trude da ostanu aktivni, ali savetuje entuzijastima da ne treniraju previše, jer će onda njihovo telo biti pod stresom, a to slabi telo i čini ga lakom metom za viruse i infekcije.

- Ne želim da kažem ljudima da ne vežbaju tokom ove krize, jer je zaista važno da to rade - kaže doktor Džekson.

- Ali ako radite više vežbi, jer sada imate vremena na pretek, jednostavno morate voditi računa da ne preterate. Redovno vežbanje je dobar način da se ojača imuni sistem. Ali morate biti oprezni da ne uđete u onu kategoriju prekomernog treninga u kojoj možete lako da ugrozite vaš imunitet. U suštini ako redovno trenirate onda održavate balans u telu - objasnio je doktor.- Ali ako imate duge i intenzivne treninge možete dovesti vaše telo u veliki problem, jer će se vaše ćelije preraspodeliti i preusmeriti na ključna tkiva i organe koji su aktivni tokom vežbanja, a ne svuda podjednako.

- U trenutnoj situaciji, ne preporučuje se da vežbate više od jednog sata dnevno. Bitno je da ostanete aktivni ali i bezbedni.

- Mnogi će pomisliti, imam svaki dan sat vremena, moram to pametno da iskoristim pa ću sada naporno da treniram. Ako ste tek počeli da trčite, na primer, počnite se rutinom od tri puta nedeljno, i u početku gledajte da traje od 30 do 45 minuta.

- Aktivnost kao što je “brzo” hodanje možete raditi češće, pet ili šest puta nedeljno, ali opet odvojite barem jedan dan odmora - savetuje Džekson.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati