Slobodno vreme

21. 09. 2020. 11:57 0

Kako organska poljoprivreda štiti i neguje životnu sredinu!

Organska poljoprivreda koristi i promoviše održive poljoprivredne prakse koje poboljšavaju biodiverzitet, jačaju zdravlje tla i ublažavaju klimatske promene, prilagođavajući joj se.

”Neodrživa poljoprivredna proizvodnja je najveći pokretač gubitka biodiverziteta, ona doprinosi globalnom zagrevanju, zagađivanju tla, ugrožavanju egzistencije na selu, kao i bezbednosti hrane i ishrane. “

Organska proizvodnja podstiče biodiverzitet

Gubitak biodiverziteta opasna je pretnja ne samo za životnu sredinu, već i za život i sigurnost hrane. Ovaj gubitak je dalje unapređen kontinuiranom upotrebom neodrživih poljoprivrednih praksi koje štete zemljištu, vodi, vazduhu i živim organizmima u zavisnosti od njih.

„Organska poljoprivreda je način da se hrana proizvodi holistički. Raditi sa prirodom, a ne dominirati nad njom. “, kaže Ric Bovers, organski poljoprivrednik i savetnik. Bovers radi u organskom sektoru od 1975. godine i ponosan je što se bavi organskim uzgojem jer povećava biodiverzitet.Organske prakse kao što je raznovrstan plodored i nekorišćenje sintetičkih inputa jačaju biodiverzitet u životnoj sredini. Uspešan biodiverzitet povećava produktivnost ekosistema i omogućava raznolikost u rastu i održavanju vrsta.

Raznolikost faune i flore je od suštinskog značaja za život na ovoj planeti, a one mogu biti podstaknute samo održivim poljoprivrednim praksama kakve nudi organska poljoprivreda.

Negujte zemljište, negujte Zemlju

„Sav život započinje iz zemljišta. Prema mojim sopstvenim zapažanjima, ništa ne deluje izolovano. Svi smo suštinski povezani, ako se ne usredsredite na zdravlje tla, to će uticati dalje na lancu ishrane. “, kaže Bovers.

Preko 90% hrane koju konzumiramo dolazi direktno ili indirektno iz zemljišta. Stoga smo lično pod uticajem zemljišta tla zbog čega je neophodno da imamo zdrava zemljišta koja daju zdrave biljke.

Organske prakse odvajaju azot i ugljenik u zemljištu, što je takođe dvostruka korist za životnu sredinu. Zaključavanje ugljenika u tlu smanjuje količinu emisije ugljenika u atmosferu, što smanjuje globalno zagrevanje.

Visok nivo plodnosti i zdravlja zemljišta prisutniji su u ekosistemima u kojima se primenjuju organske prakse. Oni su ključni sastojak za povećanje zdravlja zemljišta, koje koristi višestrukim organizmima.

Ovi organizmi zauzvrat pomažu u reciklaži biljnih hranljivih sastojaka i u kontroli bolesti useva i štetočina, poboljšavajući tako biljnu proizvodnju.

Zbog toga se biodiverzitet zemljišta povećava organskim metodama, koje se prevode ne samo na povećanje raznolikosti organizama, već i na biodiverzitet u celini.

Dok slavimo Svetski dan zaštite životne sredine, podsećamo se da je vreme za prirodu vreme za korišćenje rešenja zasnovanih na prirodi. Vreme za podršku milionima organskih poljoprivrednika koji svetu pružaju zdravu hranu, istovremeno čuvajući biodiverzitet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati