Slobodno vreme

Direktno.rs

20. 09. 2020. 21:00 1

Kako se sačuvati od virusa i bakterija u javnom toaletu?

Poznato je da su javni toaleti mesta s puno bakterija i da u njima vrlo lako možete pokupiti neku infekciju, a u vreme pandemije još je važnije voditi računa o zaštiti i kloniti se mesta za koja znamo da su izvor zaraze.

Ipak, neke situacije nas nateraju da se koristimo toaletima po šoping centrima, kafićima i sličnim mestima. Tada se setite ovih uputstava i zaštitite se, prenosi Health.

Fizička udaljenost

Iako vam je možda već dosta slušanja o ovoj meri, ona je izuzetno bitna. Držite se barem nekoliko metara dalje od drugih ljudi, a ako ne možete, prekrijte usta i nos maskom. Ako toalet nije toliko velik, nastojte da ga ne koristite dok je velika gužva. Površine dirajte s maramicom u ruci.

Teško je izbeći dodirivanje nekih površina, od kvake na vratima do slavina ili kutije za toaletni papir. Pripremite dovoljno maramica, kako biste ih mogli lako uzeti u ruku i tako dirati sve te površine s maramicom u ruci. Kad završite s korišćenjem tih prostora, odmah ih bacite u koš i dobro operite ruke. Što manje vremena provodite unutra

Što duže ostanete u toaletu, to je veća veroatnoća da se zarazite. Obavite nuždu, dobro operite ruke i izađite napolje. Ne razgovarajte s prijateljima unutra, ne popravljajte šminku ni frizuru ako baš ne morate.

Samo se setite da voda iz toaleta može 'putovati' i do tri metra okolo, a prepuna je bakterija i virusa. Nešto od tih sitnih čestica dospije i na naše lice, sigurno. Nosite masku sve vreme dok ste u toaletu. Ne koristite sušače za ruke

Kad završite s pranjem ruku, osušite ih im ubrusom ili maramicom, umesto sušilicom za vazduh, savetuju stručnjaci.

Istraživanja pokazuju da se iz sušača za ruke mogu širiti bakterije, i to oko 15 metara okolo pa je bolje obrisati ruke papirom. Nakon što osušite ruke nemojte odmah bacati papir. Umesto toga, s njim u ruci otvorite kvaku na vratima, kako biste izašli iz toaleta čistih ruku, pa ga tek onda bacite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati