Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: New York times ]

14. 09. 2020. 13:39 0

Zašto fudbaleri pljuju vodu umesto da je gutaju?

Kapiten engleske fudbalske reprezentacije Hari Kejn (27), kao i brojni drugi fudbaleri, često na terenu, umesto da popiju tečnost, samo isperu usta i ispljunu je.

I Kristijano Ronaldo (35) tokom utakmice više pljuje nego što pije. Neki igrači, piše "New York times", ne žele da pate od nadutosti i samo žele da se osveže, dok se kod drugih to "pljuvanje" čini gotovo namerno i planski. Igrači preziru da otkrivaju tajne svojih fitnes režima, ali neki nutricionisti smatraju da koriste tehniku ispiranja usta tečnošću koja sadrži ugljene hidrate.

Više od decenije rezultati u sportovima kod kojih je krucijalna izdržljivost pokazuju da sportisti mogu imati bolje performanse ako tokom takmičenja (ili treninga) isperu usta rastvorom koji sadrži ugljene hidrate. Tajna je u tome, kažu, što receptori u ustima šalju signale centru za užitak u mozgu, a mozak to shvati kao znak da je još energije na putu pa mišići mogu još malo da poguraju" pa nema razloga da se osećamo iscrpljeno.

- Na neki način varamo mozak, to je taj mehanizam - kaže Asker Jeukendrup, sportski nutricionista i psiholog koji je, s kolegama sa Univerziteta u Birmingemu, 2004. detektovao da je ispiranje rastvorom ugljenih hidrata pomoglo biciklistima da minut ranije završe 40-kilometarsku etapu.

Istraživanja pokazuju da je "idealan" scenario grgljati tečnost desetak sekundi kako bi svi receptori na jeziku bili potpuno "uvereni" da sledi unos ugljenih hidrata.

- Nadam se da ne umišljamo i da je to sve stvarno i namerno jer to znači da je prava nauka ušla u sport - kaže Jeukendrup koji je sada profesor metaboličkih procesa na univerzitetu Lafboro u Engleskoj.

- Naravno, i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljeni hidrati se u nekom trenutku moraju zaista uneti kako mišići tela ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se izvlači energija tokom fizičkih napora - kaže on.

- Jedno istraživanje pokazuje kako je samo ispiranje tečnošću idealno za aktivnosti između 30 minuta i sat vremena, ali s obzirom da fudbalske utakmice traju od 90 minuta do dva sata, ta tehnika bi mogla, zapravo, biti pogrešne - kaže Lindzi Botoms, fiziolog sa univerziteta Hartfordšir u Engleskoj.

- Trebalo bi popiti malo tog rastvora, a ne pljuvati je. Ako mene pitate, idealno je deset sekundi držati ga u ustima, a onda i progutati kako bi se postigao najbolji efekat - kaže Botoms.

Istraživanja na ovu temu tek su u začecima, a igračima dodatni problem stvara i to što nemaju mnogo vremena tokom utakmice za konzumiranje tečnosti. Neka istraživanja kažu da je idealna količina rastvora ugljenih hidrata koja se mora konzumirati veća od količine tečnosti koja se popije tokom cele utakmice.

Iako je jasno da mišići dobiju dodatnu energiju pitanje je, kaže Jeukendrup, utiče li to na tehniku igre, dodavanje, šutiranje i druge stvari. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati