Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Daily Mail ]

03. 09. 2020. 12:48 1

DRSKOST na poslu? Apsolutno DA: Evo kako i koliko!

Ako želite da napredujete na radnom mestu onda probajte da budete jako, jako bezobrazni.

Da li znate da je jedan od glavnih razloga zašto niste unapređeni i cenjeni na radnom mestu taj što nista dovoljno ili uopšte bezobrazni. Iako ovo zvuči čudno većina zaposlenih se plaši da kaže ono što misli jer strahuju da će kolege misliti da su bezobrazni.

Ali biti bezobrazan je loše, zar ne? Pa i nije, ako se bezobrazluk koristi u pravom trenutku, na pravom mestu i u određenoj meri - onda je čak i prihvatljiva reakcija. A ako želite da postanete "jači" na radnom mestu, ovo su saveti gde i kada da budete bezobrazni.

Sastanci

Najbolje mesto gde možete da počnete da koristite "moć bezobrazluka" je za vreme sastanka, jer je tada većina vaših kolega prisutna. Naravno, nije poželjno da podignete noge na sto i da se svima obraćate na "ti", čak i šefu. Postoje bolji i elegantniji načini da kolegama pokažete zube.

Ako u toku vašeg izlaga neko od kolega reši da vam upadne u reč ili priča dok vi pričate, ignorišite ga i samo nastavite, ako i dalje nastavi da vam upada u reč slobodno mu se obratite sa replikom: "Da li mogu samo da završim svoju misao". Iako je ovakva situacija u celosti neprijatna, bitno je da date svima doznanje da je vaša reč značajna i da svi treba da vas saslučaju.

Još jedna izmena koji možete odmah da počnete da primenjujete jeste da izbacite "izvini" iz vokabulara i da ovu reč zamenite sa "hvala".

Ako kasnite na sastanak izbegavajte da se izvinjavate. Kada uđete zahvalite se kolegama što su vas sačekali - sa ovakvim stavom zvučaćete smireno i profesionalno.

Povećavanje plate i unapređenje

Najbolji način da dođete do unapređenja ili povišice jeste da direktno tražite to od šefa.

Iako mnogi strahuju da će izgubiti posao ako pitaju za ovako nešto, morate preći preko toga. Najbitnije je ceniti samog sebe, dakle ako znate da ste vredni i toliko dugo radite na istom mestu onda vredi probati i tražiti nagradu za svoj uložen trud i rad.

Ako se odlučite da pitate onda to uradite uživo. Iako vam je možda logičnije da pošaljete formalnu poruku, morate znati da je mnogo teže reći nekom "ne" uživo. Zakažite sastanak sa nadležnima, pripremite argumente i ako odbiju da vas nagrade nemojte se izvinjavati jer ste pitali.Hvalospev

Mnoge kompanije se i dalje adaptiraju na novu realnost, rad od kuće je postao učestao i šefovima je sve teže da kontrolišu i primete rad svakog zaposlenog. Zato je možda i poželjno da informišete vašeg nadležnog na svake dve nedelje šta ste sve uradili, da mu prenesete poruke zadovoljnih mušterija i da mu istaknete da ste produktivni.

Možda će vam se činiti kao da je ovakav hvalospev suvišan ali, ako želite da napredujete i da budete zapaženi i cenjeni na radnom mestu onda morate da budete malo bezobrazni.

Elektronska pošta

Način na koji se obraćate kolegama je izuzetno bitan, posebno sada kada se osnovna komunikacija na poslu vrši putem elektronske pošte. Zato se savetuje da rečenice poput "Izvini, da li imaš vremena ovo da pogledaš" ili "Izvini, znam da smetam ali .." potpuno izbacite iz prepiski.

Slobodno budite bezobrazni i direktni kada tražite savet ili pomoć, napišite "Baci pogled na ovo pa mi reci šta mišliš" i "Kako ti se ovo čini", znamo da je ovo ipak malo drsko i bezobrazno, ali barem znate da vas neće odbiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati