Slobodno vreme

[ Izvor: Index.hr ]

01. 09. 2020. 18:16 10

Evo zašto je u Jugoslaviji bilo bolje nego danas

U Hrvatskoj se često prave ankete među građanima sa pitanjem da li se bolje živelo za vreme Jugoslavije ili u samostalnoj Hrvatskoj. Jedan od tih tekstova na index.hr izazvao je veliku pažnju, jer je napisan nostalgično, taksativno, precizno i hrabro.

Prosečni Hrvat se rado vraća u prošlost jer mu je tada bilo bolje nego sada. Čak 82% Hrvata smatra da se za vreme Jugoslavije bolje i kvalitetnije živelo. S time se ne slaže 18% ispitanika. Moguće da tih 18% ne čine prosečni već natprosečni Hrvati, ali mišljenje manjine se na ovim prostorima uvek poštovalo. Zašto je tada bilo bolje?

1. Niste mogli dobiti otkaz osim ako niste značajnije oštetili preduzeće. Danas ka takvi napredujete do člana Vlade ili ste najmanje preduzetnik.

2. Stan bi vam dala država, pa ste pola plate mogli ostaviti sa strane. Danas nemate ni stan ni platu. Sebe ostavite sa strane.

3. Garderobu ste obnavljali u Beču ili Trstu. Sada nosite šta van da rodbina.

4. Rođendane i odlične uspehe ste proslavljali picom ili mešanim meson. Sada samo na rođendanima pojedete nešto kašikom.

5. Kod doktora ste čekali najviše pola sata. Sada čekate najmanje pola godine.

6. Pre ste imali prijatelje. Sad imate fejsbuk.

7. 1982. godine ste, za domaći rad, nacrtali državnu zastavu za pet minuta. Današnje dete ne može da nacrta državnu zastavu za manje od pet dana.

8. Kući ste gledali San Remo. Sada gledate Lijepom našom.

9. Nekad ste sa komšijama sedeli ispred zgrade, pa bi se oko 3 ujutru malo pripiti, dovukli do kreveta. Sada zaspete ispred televizije, a nakon što vas oko 3 ukoči vrat, jedva pokretni se dovučete se do kreveta.

10. Šta god bi kupili, nadživelo bi vas. Farmerke niste mogli pocepati iako ste u njima pali s masline i leteli priko bicikla. Danas nemate zašto da strepite, farmerke se kupuju iscepane.

11. Mesecima ste čekali omiljenu pesmu na Radio Braču. Otac van je rekao da "Sunday, bloody Sunday" znači "Krvave ti nedelje". Voditelj vam je ispunio muzičku želju, ali se cerio celu prvu strofu, pa pesmu niste snimili. Već godinama ne slušate ni radio ni oca.

12. Pomagali ste komšijama brati masline, nalivati terasu, graditi kuću... Sada ih prijavite inspekciji čim nepozvan gost uđe u kuću.

13. Pre bi digli nekoliko kredita koje bi inflacija otplatila za mesec dana. Sada tuđi kredit otplaćujete 30 godina.

14. Na HRT-u još nema zamene za Helgu Vlahović.

15. Deca su se igrala napolju. U toku godine bi izdrali i promenili najmanje četiri para patika. Današnja deca se igraju kući. U toku godine, zbog rasta dioptrije, promene do četiri para naočara.

16. Momci iz srpskih i bosanskih odmarališta tukli su se s domaćima zbog žena, a pred zoru bi postali najbolji prijatelji. Sad isti ratuju zbog domovine. Sada od najboljih prijatelja država preko noći stvori neprijatelje.

17. Izdajnici države su bili na Golom otoku. Izdajnici države su sada u vrhu vlasti.

18. Kažu da se pre kradom išlo u crkvu. Danas se kradom ne ide.

19. Vojna lica su bila obrazovan kadar, govorili su par stranih jezika i nagledali se sveta. Današnja vojna lica jedva govore maternji, viđeni su na dernecima, a od škole imaju noćne more.

20. Ujutru bi vam banula prijateljica, pa ste meračili uz kafu. Sad vam bane samo poštar sa plavom kovertom sa kaznom za prekršaj ili sa računima, pre nego ste popili kafu. 

21. Na ulicama se nije moglo videti ni muškarca kako puši, a kamoli ženu. Sad viđate i decu.

22. Pre nije bilo kontejnera na svakom koraku, pa bi kantu za smeće tražili po pola sata. Danas morete baciti praznu kutiju cigareta ispreid sebe.

23. Pre ste prali zube. Sad žvaćete žvake koje sprečavaju karijes.

24. Za slabu ocenu su se tukli đaci. Sad se za slabu ocenu tuče profesor.

25. Pre "niste smeli" reći da ste Hrvat. Sad morate. Ako vam nije nezgodno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati