Slobodno vreme

Direktno.rs

09. 08. 2020. 18:06 1

12 načina na koje možete iskoristiti sodu bikarbonu

Sigurni smo da sodu bikarbonu imate u svojoj kuhinji i koristite je za nekoliko stvari, ali ona se može upotrebiti kako u kuhinji, tako i za bolji izgled, čišćenje kuće ili ispiranje usne duplje.

Što još možete da uradite sa sodom bikarbonom?

1. OČISTITE VOĆE I POVRĆE

Pre nego što pojedete ove namirnice, jasno je svima da ih je potrebno dobro oprati. Postoji bolji način od blagog ispiranja pod mlazom hladne vode. Jednostavno ostavite namirnice nekoliko minuta u posudi u koju ste stavili 1 kašiku sode i 2 čaše vode.

2. SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE TEPIHA

Ako na tepihu imate mrlje ili je on neugodnog mirisa, sve što treba da uradite je da pospete sodu bikarbonu po njemu i zalijete s malo vruće vode. Ostavite tako preko noći i sve usisajte. Ako problem nije rešen do kraja, ponovite postupak.

3. ISPIRANJE USNE DUPLJE

Čini vam se da imate neugodan zadah a ne znate kako to da rešite? Vodica za ispiranje je odlična jer može dopreti do mesta u ustima do kojih četkica ne može. Jedan pristupačan i jednostavan proizvod je sigurno soda bikarbona. Kako sadrži antibakterijska svojstva, odlično je za ovu svrhu. Pomešajte jednake količine sode i vode i isperite usnu duplju.

4. OSVEŽIVAČ VAZDUHA

Često oni kupovni osveživači vazduha samo prikriju loše mirise a ne upijaju ih. Uz to mogu da sadrže i mnoge štetne komponente. Soda bikarbona neće samo prikriti mirise nego će ih uništiti. Sve što treba da uradite je da pomešate sodu s nekoliko kapi esencijalnog ulja i staviti u posudu, pa nju u prostoriju koja ima neugodan miris.

5. DODAJTE JE U PRAŠAK ZA VEŠ

Kako bi vam veš bio čištiji i zadržao svoje boje dodajte malo sode bikarbone u mašinu za veš. Pomaže da se uklone mrlje s odeće.

6. OČISTITE KUPATILO

Puno je proizvoda na tržištu koji će vam pomoći u ovom naumu, ali ne postoji jeftiniji od sode bikarbone. Umesto ribanja svakog centimetra, napravite pastu od vode i sode, pa je stavite na mesto koje želite da očistite i obrišite za 20 minuta. To je sav posao.

7. UBLAŽITE POSLEDICE UBODA

Iako nije sigurno da je nanositi na kožu svakodnevno, mogla bi biti korisna kada su u pitanju ubodi komaraca, crvenilo ili svrab. Opet je potrebno samo pomešati malo vode i sode bikarbone i staviti kratko na bolno mesto.

8. ZA LEPŠI OSMEH

Za bele zube potrebno je istresti sodu bikarbonu na dlan, uroniti četkicu za zube u nju i prati zube jedan minut. Iako pomaže u izbeljivanju, ne bi smela da se koristi kao zamena za pastu već kao dodatak s obzirom na to da pasta za zube sadrži fluorid koji je važan u sprečavanju karijesa.

9. DEZODORANS

Mala doza sode bikarbone može da se koristi umesto dezodoransa u slučaju osetljivosti kože. Soda bikarbona neutrališe kiseline i baze, uklanjajući neugodne mirise. Takođe, ona neće uprljati odeću na način na koji mnogi antiperspiranti mogu. Kao i u nekim prethodnih slučajevima, sodu možete pomešati s vodom dok ne dobijete gustu pastu koju potom treba naneti na pazuh.

10. SJAJNA KOSA

Kreme, serumi, sprejevi i ostali proizvodi mogu da se nakupe u kosi i da joj daju pomalo lepljiv i prljav izgled, ali četvrtina pakovanja sode bikarbone može da reši taj problem. Sodu bikarbonu valja umešati u malu količinu šampona pre nanošenja na kosu i uobičajenog ispiranja. Kosa će izgledati sjajnije po završetku pranja.

11. PILING LICA

Za razliku od uobičajenog pilinga čije mikrogranule pridonose zagađenju, soda bikarbona je sigurna alternativa pilingu za lice. Njega je jednostavno napraviti: Tri merice sode bikarbone treba pomešati s jednom mericom vode, pa tu mešavinu utrljati na lice nežnim kružnim pokretima pre ispiranja toplom vodom.

12. REŠITE SE LAŽNE BOJE S TELA

U većini slučajeva, sprej za samopotamnjivanje umesto željenog učinka kožu oboji u narandžasto ili je "išara" neuglednim prugama. Postoji vrlo jednostavno rešenje kako otkloniti taj problem koji ne uključuje čekanje da losion izbledi. Korišćenjem iste formule za piling tela (tri merice sode bikarbone i merica vode) lako je boju istrljati s kože.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati