Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: sensa.hr ]

06. 08. 2020. 07:07 1

Ne bacajte talog od kafe: Koristite ga na 7 super načina

Nakon ispijanja kafe prava je šteta baciti preostali soc, odnosno talog, jer ga možemo korisno i praktično iskoristiti za razne stvari u svom domu.

Samim tim, smanjićete i nivo otpada i tako postati deo zero-waste principa za očuvanje životne sredine.

1. Prihranite biljke

Talog kafe bogat je mineralima i drugim hranljivim materijama, pa može poslužiti kao đubrivo. Ali, kafa sadrži kiseline koje utiču na pH vrednost tla, pa se treba koristiti umereno, i to najpre za biljke kojima odgovara kiselije tlo poput, na primer, bobičastog voća. Kafu „vole“ i šargarepa, rotkvica,ruže, rododendroni, gladiole, ljiljani i hortenzije. Takođe, može se dodati u kompost sa ostalim biootpadom. Baštovani kažu da je talog kafe koristan i za privlačenje kišnih glisti koje oplemenjuju tlo, a da odbija puževe koji uništavaju rasadu.

2. Očistite posuđe od tvrdokornih mrlja

Sasušene i zagorele ostatke hrane lakše ćete ukloniti sa posuđa ako ga očistite socem.3. Pripremite slasno pečenje

Jedan je od omiljenih kulinarskih trikova omekšavanje i aromatizovanje mesa socom od kafe. Možete ga, na primer, pomiešati sa smeđim šećerom i morskom solju pa time istrljati odreske "na suvo" dva sata pre pripreme. Tako će meso tokom pečenja dobiti poseban okus, sočnost i hrskavu koricu.

4. Negujte se

Talog kafe odličan je za piling, naročito ako ga pomešate sa organskim hladno ceđenim uljem jojobe koje kožu dubinski hidrira i omekšava. Kofein i minerali iz kafe podstiču prokrvljenost i dreniraju tkivo pa tako pospešuju smanjenje celulita. Drenažna svojstva kafe pomažu ublažiti podočnjake i natekline oko očiju: pomešajte talog kafe sa kokosovim uljem i malo vode u gustu smesu, pa je nanesite ispod očiju. Ostavite deset minuta pa isperite.5. Uklonite neprijatne mirise

Pustite da se talog kafe osuši, pa ga prema potrebi, stavite u frižider i kuhinjski ormarić. Njime možete osvežiti i obuću tako što ćete talog staviti u staru čarapu ili zamotuljke od prozračne tkanine, pa ih preko noći ostaviti u obući. A da biste sa ruku uklonili mirise preostale nakon čišćenja ribe ili belog luka, istrljajte ruke kafenim talogom, pa ih isperite.

6. Rešite se komaraca i muva

Kofein i diterpeni iz kafe odbojni su insektima, pa se možete zaštiti tako da pospete soc ili ga držite u posudicama na mestu gde najčešće boravite napolju.

7. Popravite ogrebotine na drvenom nameštaju

Napravite gustu smesu od kafenog taloga i vode pa je utapkajte pamučnom maramicom na oštećena mesta. Ostavite 10 minuta pa prebrišite pamučnom krpom. Možete ovaj postupak ponoviti više puta, sa razmakom od nekoliko sati između svakog nanošenja, dok ne postignete željenu boju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati