Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: South China Morning Post ]

03. 08. 2020. 18:04 2

U Južnoj Koreji peru i spaljuju novčanice iz straha zbog korone

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu zbog pandemije, da mnogi među njima u poslednje vreme stavljaju novčanice u mikrotalasne peći ili veš mašine, u nadi da će ih tako temeljno "očiste" od virusa.

Centralna banka Južne Koreje objavila je da su stanovnici u proteklih šest meseci zamenili tri puta više oštećenih novčanica nego u istom periodu prošle godine, a veruje se da ih je većina uništena u nastojanju da dezinfikuje papir na potpuno neprikladan način. 

Zvaničnik banke Rojtersu je rekao da ukupna vrednost oštećenih novčanica koje su između januara i juna vraćene u banku iznosi oko 1,1 miliona dolara. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine bankama su klijenti vratili novčanice u vrednosti od 400.000 dolara. Mnoge novčanice koje su vraćene su "dezinfikovane" tako što su prane u veš mašini ili su stavljane u mikrotalasnu peć kako bi se "spržio" virus.

Navodi se da je banka u prvoj polovini 2020. bila prisiljena da uništi novčanice i kovanice u vrednosti od 2,69 milijardi vona.

Kao ekstreman primer "pranja" novca banka je navela slučaj klijenta kojeg su službenici nazvali Um. On je u banku došao kako bi zamenio 35,5 miliona vona koje je oštetio pošto ih je temeljno oprao u mašini za veš. Banka je uspela da mu zameniti samo 22,9 miliona vona, što znači da je izgubio 35 odsto novca.

Drugi slučaj odnosi se na osobu koju su nazvali Kim. Ona je u mikrotalasnu rernu zbog sterilizacije stavila 5,2 miliona vona. Ipak, šteta nije bila prevelika pa je banka Kim ipak zamenila veći deo novčanica.

Iz centralne banke su u martu obavestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnom "karantinu" provode dve nedelje da bi, ukoliko je na njima prisutan virus, on nestao. Tek potom idu dalje u opticaj.

U sklopu borbe protiv virusa korona deo novčanica se iz mera predostrožnosti spaljuje i zamenjuje novim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati