Slobodno vreme

Direktno.rs

28. 01. 2024. 17:48 0

Za mir u životu: Nije bitno uvek biti u pravu!

U svakoj interakciji imate izbor da delujete iz ega ili mirno, a uz nekoliko navika na kojima možete raditi svakog dana, biće vam lakše da dostignete mir.

U svakoj interakciji u životu imate mogućnost izbora između: Ega koji uvek želi da bude u pravu i vašeg "višeg Ja" koje želi da postigne mir, pa je poenta u postizanju ravnoteže unutrašnje dihotomije i usavršene umetnosti nenasilne komunikacije.

To, naravno, nije lako, odnosno, često deluje nemoguće. Ali ako želite da postanete glas mira u svetu, prvi korak je da mir postane trajno stanje u vašem životu, kaže doktor Vejn Dier, američki govornik i autork knjiga o samopomoći.

- Vaše "više Ja", zna put i sve što vam treba je odlučnost sa kojom ćete poslušati zov ljubavi, oprosta i dobrote, a ove instinkte je poželjno primenjivati svakog dana ili barem probajti - objasnio je doktor.

Ako vam se i dalje čini da je to sve nemoguće, ovo su primeri kako mogu da vam pomognu: 

Obratite pažnju na mir da biste ga imali

Gledajte na sebe kao na mirnu osobu. Obratite pažnju na to da forsirate svoj ego da se ne vređa i ne ulazi u sukobe sa okolinom. Službenici u Pošti, gde čekate 15 minuta u redu, recite: “Vidim da imate težak dan”. Neka vaša prisutnost donosi ljubav i predvodi vaše reči i dela, umesto da vaš ego unosi nemir.

Zapamtite da željenje i kukanje donosi nemir isto

Možete “razbiti” potrebu za kukanjem tako što ćete “otpustiti” vlastitu naviku da “upijate” sve iz vašeg okruženja. Ako ste ljuti na nekoga, poradite na tome i komunicirajte s tom osobom. Nekoliko trenutaka “zdrave” rasprave dovoljno je za oproštaj.

Poklonite sebi trenutke mira svakog dana

Čak i ako imate samo nekoliko trenutaka u danu za sebe, uzmite u obzir da je to ključno za postizanje višeg stanja svesti. Isključite svoje unutrašnje dijaloge i uočite razliku između neprestanog nesvesnog zadiranja u misli i blagoslova koji osećate u tim mirmim trenutcima. To je najsigurniji način da se oslobodite kontrole ega i da se približite unutrašnjoj viziji mira koja je vaše parvo od rođenja.

Uvek birajte ljubaznost i odbacite potrebu da budete u pravu

Najbolja tehnika za uspostavljanje mira u vašem životu je da uvek izaberete ljubaznost kad se ispred vas nađe izbor između “biti u pravu” ili “biti ljubazan”.

Ovaj izbor postoji u svakoj interakciji.

Onda kada je prisutno vaše "više Ja", to uvek promoviše mir. Ako ponekad sumnjate da li je vaš ego u prvom planu samo se zapitajte: “Hoće li mi ovo uneti mir ili teškoću u život?”

Odgovor će se nametnuti sam po sebi. Ne možemo naći mir u zadovoljstvu da smo u pravi ili da smo ljuti ili povređeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati