Slobodno vreme

Direktno.rs

27. 01. 2020. 13:10 0

Nordijsko hodanje pozitivno utiče na zdravlje

Šetači sa štapovima stekli su veliki broj poklonika širom sveta, jer je nordijsko hodanje pogodno za sve starosne grupe ljudi, a svojim brojnim pozitivnim učincima za zdravlje, svrstalo se među vrlo popularne rekreacijske sportove.

To je jedna od retkih aktivnosti koja odgovara većini ljudi, te pomaže u prevenciji mnogih bolesti.

Prednost nordijskog hodanja je u tome što je pogodno za svaku starosnu dob. Pogodno je i za osobe koje se zbog bolesti ne mogu baviti zahtevnijim telesnim aktivnostima. Sve se grupe mogu uključiti u nordijsko hodanje, od srčanih bolesnika, dijabetičara pa do osoba s viškom kilograma.

Stručnjaci tvrde kako hodanje sa štapovima štedi zglobove, aktivira 50 posto mišića te je mnogo korisnije od klasičnog hodanja.Zbog svojih karakteristika, nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, posebno gornjeg dela tela, delujući tako na pravilno držanje. Nordijsko hodanje aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. Uključivanjem velikog broja mišića zbog upotrebe štapova troši se i veća količina energije.

Nordijsko hodanje na siguran način povećava nivo kardiovaskularne i plućne kondicije, pozitivno utiče na motivaciju i podnošenje stresa te umanjuje opterećenje zglobova nogu i slabinskog dela kičme. Nordijskim hodanjem štede se kolena i zglobovi, smanjuje se degeneracija kukova, kolena i stopala. Deo težine prebacuje se s nogu na ruke, rasterećuju se kolena, kukovi i zglobovi donjeg dela tela.Nordijsko hodanje može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svežim vazduhom, izuzetno pogoduje zdravlju. Njega možete vežbati u bilo koje doba godine i na raznim terenima, od šume pa do puta ili na plaži. Ipak, treba se čuvati vetra ili jake kiše.

Budući da je slično klasičnom hodanju, naizgled je prilično lako i jednostavno za izvođenje, ali zahteva određeno vreme za učenje i savladavanje osnovne tehnike. Treba voditi računa o tome da nordijsko hodanje nije svako hodanje sa štapovima. Štaviše, nepravilna upotreba štapova može napraviti više štete nego koristi. Svakako se preporučuje da učenje nordijskog hodanja bude pod nadzorom stručne osobe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati