Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Ženski magazin ]

20. 11. 2019. 19:46 0

Sirup od luka kao lek za kašalj

Sirup od luka je vrlo jednostavan za pripremu, jeftin je, zdrav i može da se davje i maloj deci i odraslima. Vrlo jednostavan za pripremu, jeftin je i zdrav.

Daje se pre svega zbog kašlja i bolova u grlu. Kod kašlja, smanjuje količinu sluzi ili sprečava da se formira. Ali uz to, blagotvorno utiče na mnogo drugih oboljenja.

Luk je bogat vrednim sastojcima. Uključuje sumporna jedinjenja, pektin i glukokinine.Takođe bogat je izvor folne kiseline, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, hroma, gvožđa, dijetalnih vlakana i joda koji pružaju antiinfektivne efekte.

Osnova lekovitog uspeha luka je, međutim, sadržaj vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida. Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja imunog sistema i zajedno sa vitaminom B2 osigurava pravilno funkcionisanje sluznice i disajnih puteva. Vitamin C povećava imunitet tela, skraćuje trajanje prehlade i podstiče rast i efikasnost imunoloških ćelija, kao i podstiče povećanje količine interferona, koji ima antivirusno delovanje. Fitocide karakteriše snažna baktericidna aktivnost, inhibiraju razvoj virusa i čak ubijaju tuberkulozu.

Luk efikasno leči anemiju zbog velikog sadržaja gvođža. Takođe, pomaže u snižavanju holesterola i sprečava srčane udare. Luk je od velike koristi u borbi protiv prehlade, svih vrsta infekcija, bolesti mokraćnih puteva. Oštar ukus luka čini da konzumiranje sirupa ubrzava cirkulaciju, što izaziva znojenje, pa je tako korisno i kod prehlade. Osim toga, sirup od luka smanjuje temperaturu.

Recept za sirup:

1 glavica velikog crvenog luka

2-3 kašike šećera ili meda

Luk narežite na manje kockice i dodajte šećer ili sipajte med. Ostavite da stoji poklopljeno nekoliko sati. Nakon 2-3 sata procedite 4-5 ml sirupa. Najbolje je da svaki dan ptavite novi sirup da biste dobili što više dragocenih sastojaka. Luku možete da dodate i sitno seckani beli luk, koji je poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Doziranje za decu: 5 ml 2-3 puta dnevno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati