Slobodno vreme

Direktno.rs

02. 11. 2019. 10:30 0

"Jasno, bez uvreda i uz poštovanje granica": DIREKTNOST JE U REDU

Manjak direktnosti nas često može dovesti u nepovoljne situacije, iako bi se moglo reći da je ista situacija i u suprotnom slučaju.

Strah od direktnosti je zapravo strah od potencijalnog konflikta, a sa druge strane upravo direktnost je najkorisnija za poslovnu afirmaciju, kao i za pravo pijateljstvo. Pitali smo stručnjaka da li je dobra osobina biti direktan i evo kakav je odgovor.- Biti direktan je dobra osobina, ali se mnogi neprijatni ljudi vade upravo na direktnost i iskrenost, a u stvari su neprijatne osobe i 'pljuvači' - smatra Nebojša Jovanović, magistar psihologije i psihoterapeut.

On za portal Direktno.rs pojašnjava da od poruke i načina na koji ispoljavamo direktnost zavisi i odgovor na pitanje da li je to pozitivna osobina.- U redu je biti direktan, ali je važno to razgraničiti sa napadnošću i i bezobrazlukom. Ne treba mešati direktnost sa nepristojnošću, zavisi mnogo i od note, boje poruke koju nosimo - kaže naš sagovornik.

Jovanović pojašnjava da u psihoanalizi postoji pojam "koristan protivnik" koji se odnosi na dobrog prijatelja, roditelja ili bračnog partnera koji direktno suočavaju svoju blisku osobu sa lošim ponašanjem.Osoba mora biti uverena da radite za njeno dobro i da ste na njenoj strani ili je to u suprotnom obezvređivanje čoveka.Kada je reč o profesionalnim odnosima, prema rečima Jovanovića, pogotovo se mora voditi računa na bonton u direktnoj komunikaciji.

- Svakako da je pozitivno direkno izneti predlog, situaciju i poslovne namere. To je najčešće asertivna komunikacija u kojoj osoba zastupa sebe, ali ne ugrožava tebe. Ona je u pricipu jasna i direktna, ali nije uvredljiva napadačka, poštuje granice - rekao je stručnjak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati