Savremena žena

19. 09. 2020. 12:27 1

Prostitutke: Loša politika, bitne smo koliko i frizeri

Smisao za humor je ne napušta. Na pitanje koliko joj je godina, Stefani Kliu odgovara uz smeh: "Na to vam neću odgovoriti. Osim toga, znate da dame noći uvek lažu."

Međutim, predsednica Nemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim delatnostima je još jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši u vreme korona krize zabranili rad, piše Dojče vele.

- Politika se ružno ponela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važne nego recimo frizeri - kaže ova odlučna 58-godišnjakinja.

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope.

- Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sledećeg dana, većina njih je bez finansijske rezerve, mnoge su ovde plaćale porez, a za vreme "lokdauna" su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć - kaže Kli.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih delatnosti u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim nemačkim saveznim pokrajinama bordeli smeju ponovno da otvore vrata.

Ali, za mnoge je ukidanje zabrane stiglo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i Paša u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, zatvorili su vrata.

Ova branša važi za najveće gubitnike korona krize. Mnoge prostitutke su pokušavale, uprkos zabrani, da nastave sa radom, preko telefona ili internet ponuda. Kli kaže kako, kada se nedavno u Kelnu srela s nekoliko koleginica, njihovi telefoni nesu prestajali da zvone.

- Mušterije žele da održe kontakt, pa makar i za kratko ćaskanje preko telefona - dodaje.

Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kli i njene koleginice zanima kako bi to moglo da izgleda u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom distanciranja...

- Već će nam nešto pasti napamet, bićemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli - kaže uz smešak Kli ne precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Ana Rosenbah iz socijalne službe kelnskog Caritasa.

- Zabranama ne postižemo ništa - kaže Rosenbah, zadovoljna što se prostitutke sada mogu vratiti legalnom poslovanju.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uslova za njihov rad. Za one koje žele da napuste "najstarije zanimanje na svetu" grad nudi nekoliko programa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati