Savremena žena

Direktno.rs

31. 08. 2020. 11:51 2

Tragedija koja je potresla svet: Smrt omiljene princeze

Na današnji dan preminula je najomiljenija britanska i svetska princeza Dajana, poznatija po imenu Lejdi Di. Poginula je 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Njena smrt je, i posle više od dve decenije, tema teoretičara zavere.

Lejdi Di je poginula kada se crni "mercedes", u kojem je bila sa ljubavnikom Dodijem Al Fajedom, zabio u potporni stub pariskog tunela Pont de l’Alma.
Britanska policija drugu istragu je završila krajem 2013. godine, i u njoj je odbacila tezu da su princezu Dajanu ubili članovi elitne vojne jedinice SAS, kao i da je princeza uopšte ubijena, a ne stradala u nesreći.

Teorijama zavere svoj prilog su dali, navodno i iz hakerske grupe Anonomus. Na jednom profilu na Tviteru, koji se povezuje sa njima, sredinom ove godine objavljeno je da je pre nego što se Dajana 1996. razvela od princa Čarlsa ona zabeležila štetne dokaze o povezanosti trgovine ljudima sa kraljevskom porodicom.

Smrt Lejdi Di i posle 23 godine izaziva kontroverze. Krivica se prvo svaljivala na paparace koji su je pratili non-stop, a navodno tokom nesreće nisu im pomogli već su ih fotografisali.
Druga sumnja je bila na vozaču i mogućnosti da je bio pijan kada se dogodila nesreća u tunelu.

Jedan od svedoka u finalnoj fazi prve istrage 2008. godine, bio je bivši vojnik Ričard Tomlinson. On je tvrdio da je Tajna obaveštajna služba skovala plan za ubistvo Dajane po uzoru na plan atentata na Slobodana Miloševića, koji je smišljen 1992. godine, ali nikada nije sproveden.

Tomlinson je rekao da je princezin šofer Henri Pol bio u dogovoru sa tajnom službom i da je namerno izazvao nesreću. Sud je ispitao njegove navode i proglasio ih lažnim.

Zatim se 2013. godine navodno pojavilo pismo "Vojnika N", u kome jedan bivši vojnik takođe govori da je ubistvo naručila britanska vojska, a zatim zataškala ceo slučaj.

Jedna od najpopularnijih teorija zavere glasi da je Dajana nastradala jer je nosila dete tadašnjeg dečka Dodija Fajeda, sa kojim je započela vezu i planirala veridbu posle razvoda od princa Čarlsa.

Kraljevska porodica navodno nije mogla da podnese sramotu, pa je princ Filip, suprug kraljice Elizabete, lično naredio da se princeza "ukloni". Dodatno im je smetalo što je Fajed bio Egipćanin.

Analizom olupine "mercedesa" kojim se Dajana vozila, utvrđeno je da je automobil pre nesreće u pariskom tunelu imao kontakt sa belim "fijatom uno", ostavljajući tragove farbe.

Muhamed Fajed, Dodijev otac, tvrdio je da je "fijat" namerno postavljen kako bi blokirao put "mercedesu", ali beli auto nikada nije pronađen.

U svedočenju iz 2003. godine, Muhamed Fajed je istakao da je tunel Pont de l' Alma, u kom se dogodila nesreća, bio opremljen sa najmanje deset sigurnosnih kamera. Sumnjivo je to što nijedna kamera nije snimila trenutak kada je "mercedes" udario u stub, zbog čega je Fajed tvrdio da su namerno bile isključene.

Ni Dajana ni Dodi u trenutku nesreće nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima. Francuski stražitelji su 1998. objavili da su svi pojasevi bili u funkciji, ali da par nije želeo da se veže.

Britanci su 2005. ponovo analizirali olupinu automobila i utvrdili da jedino Dajanin pojas nije radio, mada se veruje da se pokvario posle udarca "mercedesa" u stub.

Ono što se pouzdano zna je da se princezin auto kretao velikom brzinom, jer su Dajana i Dodi bežali od paparca. Dodi Al Fajed i vozač automobila Henri Pol poginuli su na licu mesta, dok je Dajana umrla na putu do bolnice. Nesreću je preživeo njen telohranitelj, Trevor Ris-Džouns.

Dajana, majka britanskih prinčeva Vilijema i Harija, (1961-1997) sahranjena je 6. septemba na porodičnom groblju u Altorpu, na Ovalnom jezeru, a na poslednjem ispraćaju, ispred Vestminsterske palate okupilo se više od milion ljudi.

Prenos sahrane pratilo je dve milijarde ljudi širom sveta.

Popularnost najomiljenije princeze nekadašnje globalne imperije ne prestaje ni danas. Upravo se sprema film "Spenser" o tri dana iz devedesetih godina prošlog veka, dok Dajana razmišlja o svom poljuljanom braku s princom Čarlsom. Princezu će glumiti Kristen Stjuart.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati