Savremena žena

Direktno.rs

29. 06. 2020. 18:41 0

Žene na novcu RETKOST do danas: Zašto?

Amerikanke imaju najmanje šanse da se nađu na novčanicama, dok je u Velikoj Britaniji druga priča.

Od svih zemalja i teritorija na svetu, samo 39 odsto ima lica žena na novčanicama. Zbog ovog malog procenta, teško ćete se setiti ko su ove žene i na čijim novčanicama su njihovi likovi.

Iako su njihova lica na novčanicama retka pojava, izuzetne i uspešne žene nisu retka pojava u svetu, a u nekim zemljama su čak uspele da se nađu i na novčanicama.

Članovi kraljevske porodice imaju dobre šanse da se njihova lica pojave na nekoj od novčanica. Među članovima istaknuta je kraljica Elizabeta, čije je lice trenutno na 14 različitih novčanica i kovanica.

Ali Velika Britanija ima dve izuzetne žene čija lica možete da nađete na britanskoj funti. Književnica Džejn Ostin postala je druga žena čiji se lik nalazi na britanskoj novčanici od deset funti.

Švedska, s druge strane, vodi po broju žena koje su uspele da urade nešto što je inače rezervisano samo za muškarce.

Zato se na njihvim novčanicama od 20 švedskih kruna nalazi još jedna književnica, autorka koja je osmislila svetski poznatu “Pipi Dugu Čarapu”, Astrid Lindgeren. Međutim u ovoj zemlji će se na novčanicama naći i lik Grete Garbo, poznate glumice i dobtnice Oskara, ali i Birdžit Nilson, poznate operne pevačice.

Meksiko je posebno odao počast svojoj umetnici Fridi Karlo, čiji se lik nalazi na novčanicama od 500 pesoa.

Ali pored pisaca i umetnika, postoje i žene koje su se upisale u istorijske knjige zahvaljujući svojoj hrabrosti i posebno zato što su se suprotstavile poznatim diktatorima.

Dominikanska Republika odala je počast sestrama Mirabal na novčanicama od 200 pezosa.

One su bile politički aktivisti iz grupe "Leptiri", bile su važan simbol otpora diktatorskom režimu Rafaela Trujila. Uhapšene su nekoliko puta, a 25. novembra 1960., po povratku iz zatvora, gde su posetile njihove supruge, tajna policija Trujila presrela ih je na putu između gradova Santijago i Puerto Plata.

Sve tri sestre i vozač bile su zadavljene, a automobil je pronađen u ponoru planine La Cumbre, u pokušaju da se prikrije pravi uzrok njihove smrti.Vest o njihovoj smrti naljutila je narod, a njihova brutalna likvidacija bila je jedan od događaja koji su ojačali pokret protiv Trujilovog režima.

U Dominikanskoj republici sestre Mirabal još uvek su jak simbol feminističkog pokreta i otpora diktaturi. One su slavne i poznate, a priča o njima, njihovom životu i radu ima svoj deo u izložbi u Nacionalnom istorijskog muzeju u ovoj zemlji.

Nakon pada diktatora Ferdinanda Markosa, Korazon Akuino izabran je za prvog predsednika Filipina. Bila je cenjena u širom zemlje zbog povratka demokratskim vrednostima. Širom sveta poznata je i kao zagovornica demokratije, mira, ženskih prava i verskih vrlina. Izabrana je za 11. predsednika Filipina, a na vlasti je bila od 1986. do 1992. godine. Pored toga što je prva žena predsednika u ovoj zemlji, ući će u istoriju kao prva predsednica u nekoj azijskoj zemlji.

Amerikanke imaju najmanje šanse da budu na novčanici, a nijedna se nije pojavila ni na jednoj.

Najbliže je došlo 2000. godine, Sacagavea. Američka vladina agencija US Mint predstavila je prigodni novčić koji je ukrašen ovom indijanskom ženom koja je 1806. godine pomogla Levisu i Klarku u njihovoj istorijskoj ekspediciji na Zapad, kroz područje koje je do tad bilo potpuno nepoznato i neistraženo. Do danas je ponosni simbol hrabrosti i snage američkih Indijanaca.

Aktivstkinja Hariet Tubman trebalo je da zameni Endrua Džeksona na novčanici od 20 dolara do 2020. godine, ali izgleda da je plan za sada zamrznut.

Tubman je poznat po nadimcima Crni Mojsije i Mojsije crnog naroda. Rođena je kao rob u državi Mariland, odakle je pobegla na sever 1844. godine. Nakon toga, uz pomoć raznih, organizacija uspela je da odradi 19 uspešnih ekspedicija tokom kojih je oslobođeno 300 crnih robova. Vlasnici južnih robova izdali su poternicu sa nagradom od 40.000 dolara za njenu glavu.

Iako živimo u vremenu kada je plaćanje karticom nešto svakodnevno, gotovina i dalje postoji. Ipak, većina onih koji se bave finansijama i novcem zaobići će lik žene.

Bez obzira na to što postoji bezbroj primera žena širom sveta, koje svojim radom i postupcima zaslužuju da budu počašćene, čak i na ovaj način.

Međutim, ovo je polovina svetske populacije, čiji predstavnici nisu podjednako zastupljeni na novčanicama ili kovanicama. Verujemo da bi u svakoj zemlji ima mnogo kandidata ali do sada u većini slučajeva čast je rezervisana samo za muškarce.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati