Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Avaz.ba ]

11. 05. 2020. 16:43 0

Kako da sprečite gojaznost kod dece

Pokušajte da kupujete što manje slatkiša, grickalica i gaziranih pića. Neka zdrava hrana poput voća i povrća zameni nezdravu.

Gojaznost je postala globalni problem. Poveći broj odraslih pati od gojaznosti i posledica koje ova bolest nosi sa sobom, najbolji način sprečavanja nastanka gojaznosti jeste zdrava ishrana još od malih nogu. To znači da od rane dobi dete mora da se uči šta je zdrav način života, šta čini zdravu ishranu i zašto je fizička aktivnost toliko bitna.

Na ovaj način pružićete vašem detetu najbolju osnovu za zdrav i dug život bez zdravstvenih problema. Zato iskoristite neke od naših preporuka:

Zagrljaj je bolja nagrada

Zamenite sistem “nagrada”. Izbegavate nagrađivanje slatkišima i grickalicama. Nagradite vaše dete sa toplim zagrljajem, poklonite mu pažnju koja mu je potrebna, zabavite ga. To mogu biti različiti vidovi zabave, u određenom uzrastu detetu može biti zanimljivije da vozi bicikl nego da pojede slatkiš dok sedi ispred televizora.

Stvorite mogućnosti za "aktivnu igru"

Isključite televizor, zaboravite na video igre. Umesto toga, obiđite neke parkove i poigrajte se na svežem vazduhu. Ovo će biti mnogo korisnije i zdravije, za vas i za vaše dete.Obratite pažnju šta kupujete

Potrudite se da kupujete što manje slatkiša, grickalica i gaziranih pića. Zamenite ih nekim zdravijim namernicama poput voća, povrća i nezaslađenog sušenog voća.

Ograničite gledanje televizije

Brojne studije su dokazale da postoji jasna veza između vremena provedenog ispred ekrana i telesne težine.

Pripremite zdrave domaće obroke

Izbegavajte restorane i dostavu. Pokušajte da postepeno uključite dete u proces pripreme zdrave hrane, pružite mu priliku da vidi kako se pravi ručak i kako se začinjava salata.

Uključite svoje dete u kupovinu

Kada idete na pijacu, obavezno povedite vaše dete sa sobom. Pokažite mu kako da raspoznaje dobre proizvode i razgovarajte o hranjivim vrednostima namernica koje kupujete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati