Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: The New York Times ]

27. 03. 2020. 13:29 0

"Noći su najgore" ISPOVEST žene čiji muž ima koronavirus

Jednoj ženi je bilo dosta šala na račun koronavirusa pa je rešila da podeli njenu priču o tome kako je živeti sa obolelim ukućaninom.

- Kako si, ljubavi - pitam svog supruga iz dnevnog boravka, gde sada spavam svake noći u vreći za spavanje obmotana u par tankih ćebadi. Nije prijatno spavati na podu, ali pošto sam isprobala kauč, a zatim ponovo pod ispostavilo se da je ravno tlo mnogo udobnije od mekanih jastuka koji krive kičmu.

- Treba mi pomoć. Nisam hteo da probudim- promuklim drhtajućim šapatom je izgovorio.

- Zaboravila sam da stavim plastični tanjir iz njegove sobe na pranje. Sve što on dodirne mora biti prebačeno u njegovu sobu, ako mu više nije potrebno mora biti brzo odnešeno u kuhinju ili kupatilo na pranje.

Naša ćerka (16), otvara mašinu za suđe i police, tako da ne moram ništa da diram, a ona sve kasnije zatvori. Ona odvrće slavinu za mene, a ja sapun istiskam laktom da bih oprao ruke.

- Moj muž, visok i dobro građen čovek koji je redovno vozio bicikl po pet sati od našeg kvarta u Bruklinu do zaliva u Kvinsu, sada leži na leđima, ceo dan gleda u plafon, ili se uvije u ćebad i leži na boku. Nosi isti donji deo pidžame danima, jer mu je previše teško da ustane i da se presvuče, previše mu je hladno kada ustane iz kreveta da se svlači. Prošlo je 12 dana od kada se  probudio usred noći 12. marta sa groznicom. Sutradan kada su počeli izveštaji o koronavirusu u SAD, on je mislio da mu je bolje, ali iste noće je opet dobio groznicu, visoku temperaturu i pojavili su se bolovi u grudima.

- Od tada je zatvoren sam u našoj spavaćoj sobi koju napušta samo kada mora da ode u kupatilo. Vrata spavaće sobe su uvek zatvorena kako bi sprečili našu mačku koja stalo želi da uđe i koja noću plače jer joj ulaz nije omogućen. Šta uraditi ako je neko od ukućana zaražen, svuda piše da moramo da izolujemo obolelog od porodice i kućnih ljubimaca.

- Sada živimo u svetu gde unapred planiramo u koju sobu ćemo smestiti mog muža ako mu se stanje pogorša i koji lekari će biti zaduženi da se brinu o njemu. Sada živimo u svetu gde se bojimo koliko će se groznica pogoršati i koliko će temperature da se ocrta na toplomeru. Sve ove brige su mi u glavi dok kopam po internetu i tražim zalihe kojih očito više nema na tržištu.- Tri dana pošto su stvari postale ozbiljne dobili smo rezultate testiranja, pozitivan je. Za to vreme on je ležao u krevetu i čitao članke o ljudima i njihovim pričama kako se bore protiv virusa i kako bivaju hospitalizovani.

- Te noći kada se razboleo, nekoliko sati pre svega svi smu gledali televiziju zajedno i uživali, taj momenta je davna prošlost. Sada svaki sekund trčimo, ćerka i ja, da mu odnesemo užinu, malo supe, čaj, da mu damo lekove, da sedimo kraj njega malo i da ga mazimo dok on kašlje u ćebad, javljamo lekarima da mu je sve gore..

- Noći su najgore, tada kreće groznica i nekontrolisano znojenje koje traje satima.

- Javljam se doktoru, javljam se roditeljima i braći, šaljem poruke poslovnim partnerima i zaposlenima jer je on previše slab da bi mogao sam da odgovori svima. Dok se svi šetaju i uživaju u ismevaju ove situacije na društvenim mrežama, niko ne priča o tome koliko je teško živeti u improvizovanom bolesničkom odeljenju. Ćerka i ja smo se organizovale i podelile, imamo satnicu kada se sprema hrana, kada se peru sudovi i odeća i kako se čisti kuća.

- Izuzetno se trudim da nas sačuvam. Obrišem kvake na vratima, prekidače za svetlo, slavine, ručke, sve dezinfikujem. Perem sve naše peškire, iznova i iznova. Kad želimo da se istuširamo, prvo moramo da oribamo kupatilo pošto ga moj muž koristi. Ako moje muž mora ​​da koristi kupatilo iako smo ga sredili da se istuširamo, odmah posle njega iznova sve peremo.

- Moram sve unapred da planiram. Ne brinem se za ćerku, mogu i nju da negujem. Ali ako se ja razbolim, barem sam joj pokazala kako da radi više stvari, gde stvari stoje, čega da se seti, šta da radi.

- Razmišljala sam da je pošaljem kod mojih roditelja, ali oni imaju preko 70 godina i njeno prisustvo ih može ubiti. Gde mogu da je pošaljem, a da ona može da se izoluje u sobi sa kupatilom i da bude bezbedna. Ovakve misli mi prolaze kroz glavu u četiri ujutru dok ležim na podu ušuškana u vreći za spavanje. Noći su najteže, ponekad od visoke temperature počinje da halucinira i priča nevezane stvari. Ne mogu da plačem pred njim, zato ponekad izađem iz sobe kako bi se smirila i razmislila šta da radim.

- Jedne noći sam pozvala hitnu pomoć i objasnila im šta se dešava, uspeli su da me smire i objasnili mi da je moj muž i dalje u granicama normale i sve dok može da diše bolje je da ostane kod kuće.

- Dan ranije je bio jedan od težih, imao je glavobolju i mučnine ceo dan, jeo je samo kad ga hranim kašičicom, jako je kašljao i koristio njegov inhalator, a zatim opet kašalj. Ujutro se previše znojio a uveče je drhtao od hladnoće. "Kašljao sam krv upravo", rekao mi je tiho. Odmah sam razgovarala sa njegovim doktorom koji mi je rekao da se sada sve spustilo na pluća.

- Doktor nam je rekao da se ujutro odemo u kliniku na rentgen grudi. Dok smo se kretali ulicom, videli smo neke ljude kako se šetaju, trče i žive normalno, poneko je čak i nosio masku. U klinici još jedan par koji nosi maske otvorio nam je vrata. Kada smo ušli u čekaonicu smestila sam svog muža koji se naslonio na zid i zatvorio oči. Otišla sam do recepcije i objasnila ko smo i da imamo zakazano snimanje, ali naš lekar je tog dana radio u drugoj klinici, pa nas je primio drugi slobodan doktor.

- Pozvali su nas unutra. Ispričala sam im o groznicama, znojenju, malaksalosti, glavoboljama i najnovijem iskašljavanju krvi. Doktor ga je pogledao i izmerio mu temperaturu, potom su otišli da mu snime pluća. Nekoliko sati kasnije javljeno nam je da je u pitanju upala levog plućnog krila, ali da pluća mogu i dalje stabilno da funkcionišu i da moj muž može da ostane i dalje na kućnom lečenju jer i dalje nije ugrožen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati