Savremena žena

27. 03. 2020. 12:26 1

Uništite viruse: Pravilno očistite dnevnu sobu

U epidemiji koronavirusa potrebno je da se više posvetimo higijeni svog doma.

Redovno provetravanje kuće i dezinfekcija su ključni, ali pre toga treba određenim sredstvima očistiti nameštaj, uređaje i predmete.

Najvažnije je da izvršite dezinfekciju kada uđete u kuću spolja ili nakon što je u vašem domu boravila osoba koja u njemu ne živi.

U epidemiji virusa provereno je koristiti sredstva za čišćenje na bazi hlora, sonu kiselinu, alkohol od najmanje 70 procenata i asepsol, a dokazano je i da sapunica i topla voda mogu uništiti rizične mikrobe.Evo kako da pravilno i detaljno očistite dnevnu sobu tokom epidemije korona virusa:

Prozori i ogledala

Koristite sredstvo za čišćenje staklenih površina na bazi amonijaka. Preporučuje se korišćenje krpa od mikrovlakana.

Drveni nameštaj - sto, stolice

Usisajte drveni nameštaj, naročito stolice, pa ih prebrišite mešavinom tople vode i sapunice. Posušite nameštaj čistom suvom krpom. Pri čišćenju drveta budite oprezni, jer agresivna sredstva mogu oštetiti boju i stukturu nameštaja.

Tepih, prostirka, zavesa, jastuci, kauči i garniture

Ukoliko tepih, navlaku za jastuke i zavese možete da perete na visokoj temperaturi, onda ih operite u veš mašini. U suprotnom, možete ih prati u vrućoj vodi i sapunici ručno.

Važno je da tepihe redovno usisavate i da životni prostor bude provetren. Za čišćenje ovakvih predmeta dobar izbor je paročistač koji toplom parom ubija mikrobe. Takođe, ovaj nameštaj možete poprskati sredstvima za dezinfekciju, odnosno rastvorom alkohola.

Ukoliko na kauči imate navlaku, redovno je perite na velikoj temperaturi. Kada skinete navlaku usisajte kauč i naprskajte po njemu sledeću tečnost - pomešajte alkohol, destilovanu vodu i sodu bikarbonu. Tečnost sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte krevet, pa ga prebrišite suvom krpom.

Kožne garniture

Redovno i brišite sa vlažnom krpom natopljenom sapunicom i toplom vodom. Na ovakvim površinama ne koristite agresivna srestva na bazi hlora ili alkohola, jer se lako može oštetiti boja nameštaja.

Pod

Očistite drveni pod sa sredstvom na bazi hlora razblaćenog sa destilovanom vodom.

Tokom čišćenja koristite zaštitne rukavice, a nakon čišćenja obavezno operite ruke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati