Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Today.com ]

27. 03. 2020. 06:42 0

Da li se koronavirus prenosi preko kose?

Dok se koronavirus i dalje širi po svetu istraživači i stručnjaci otkrivaju nove informacija o tome koliko dugo virus može da preživi na određenim površinama.

Procene su pokazale da koronavirus može da preživi satima, čak i danima na određenim površinama i u određenim uslovima. Kada su u pitanju čelik i plastika, na primer, koronavirus može da živi na ovoj površini dva ili tri dana.

Jedna naizgled neproverena površina je kosa.

Doktor Sad Omer, direktor sa instituta u Jejlu za globalno zdravlje, rekao je da se niko nije setio da testira kosu, ali je rekao da virus verovatno neće živeti na kosi isto koliko i na nekoj drugoj površini.

Doktor Adam Friedman, dermatolog univerziteta u Vašingtonu, primetio je da sve zavisi od stanja kose.

- Kad biste samo isčupali nekoliko dlaka kose, odložili ih na neku površinu, potom zamolili nekoga ko je pozitivan na koronavirus da se iskašlje na kosu nastalo bi pitanje, da li bi virus mogao da živi na toj kosi, koja nije više deo ljudskog sistema? Iz onoga što vidimo u časopisu “Journal of Medicine”, vrlo je moguće da bi na tim dlakama mogao da živi i do tri dana - objasnio je Friedman.

Da je ta ista kosa još uvek na glavi, bila bi to drugačija priča.

- Kosa na glavi i dlake na stolu nisu ista stvar - rekao je, navodeći da kosu na glavi štite prirodna ulja koja prekrivaju pramenove.

- Dlake na glavi imaju neka antimikrobna svojstva i ograničavaju koliko se organizmi mogu vezati za dlaku.Ali ne možemo se osloniti samo na proizvodnju prirodnog ulja, pogotovo zato što ono varira za svaku osobu i tip kose, rekao je Friedman. Najbolji način da ostanete sigurni je da perete kosu.

- Koristeći šampon i vodu, isto kao sapun i vodu, ubijamo neželjene bakterije na površini.

Preporučuje da ljudi peru kosu tokom pandemije koronavirusa, a Friedman naglašava da nema potrebe za panikom ili pranjem kose više puta dnevno.

"Mislim da ne trebate preterivati", rekao je Friedman. "To nije isto kao pranje ruku ... Način na koji nas virus zarazi je kroz sluznicu. Ako vam kosa doslovno ne padne preko lice ili provlačite ruke kroz nju mislim da je rizik manji. "

Iako bi u teoriji koronavirus mogao da se prenosi s dlake na ruke pa u organizam, Sad je rekao da nema direktnih dokaza da li je to zaista tako.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati