Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Zadovoljna.hr ]

16. 03. 2020. 13:26 0

Dete stalno kod kuće: Kako se prilagoditi?

Od ove nedelje vaša deca više neće ići u vrtiće i na nastavu već će biti kući sve vreme, što znači da je potrebno da se prilagodite novoj situaciji. Važno je da kao roditelj vi budete ti koji će imati smirenu glavu i učiniti sve što je u vašoj moći da svakodnevnica vašeg deteta bude normalna i ispunjena.

Napravite raspored i pridržavajte ga se

Kako deca ovu situaciju u kojoj se nastava odvija preko interneta ne bi shvatili kao praznik, poželjno je napraviti i održavati dnevni raspored sličan onom od ranije. To znači da se dete mora buditi manje-više u isto vreme kao i kada odlazi u školu, a takođe je potrebno da se pripremi obrok u otprilike isto vreme kao i kada je bio veliki odmor.

Poželjno je da dete obavlja sve aktivnostima po kući koje je i ranije radilo poput sređivanja sobe, rasklanjanje igračaka i brisanje prašine.

Proveravajte da li vaše dete prati nastavu

Jedna od najvažnijih stvari na koju treba da obratite pažnju je učenje. Izmenjena nastava sada je velika promena u životu vašeg deteta koje je naviklo na svakodnevnu interakciju sa prijateljima i da sedi u đačkoj klupi, pa prvi dani verovatno neće ići baš glatko.

Zato je bitno da kao roditelji pojasnite vašoj deci zašto je došlo do ove situacije, kao i da je ova promena bitna kako bismo sačuvali zdravlje što većeg broja ljudi.

No, kako dete ne bi ovo videlo samo kao praznik za igru i provodilo ceo dan na društvenim mrežama, morate mu objasniti da kada su radni dani nema bežanja sa nastave.

Ako je dete samo kod kuće, po povratku s posla pitajte ga šta je danas naučilo i da li je nešto od toga njemu bilo posebno interesantno.Ponudite pomoć

Ako primećujete da vaše dete teško prati gradivo jer mu nedostaje pojašnjenje nastavnika, ponudite se da pomognete. Pokažite interesovanje za ono što vaše dete uči i podstaknite ga da se više trudi. Zapamtite da vi niste tu da čitate lekcije i pravite beleške, nego samo da pomognete i da usmerite vaše dete da bolje savlada gradivo.

Povremeno napravite mali izlet

Vašem detetu će faliti fizička aktivnost, trčanje po hodnicima i igralištu, ipak ovo ne znači da mu morate uskratiti bilo kakvu fizičku aktivnost van kuće. Ako živite na selu ili u manjem gradu, slobodno se prošetajte po dvorištu ili posetite neko mesto na kom se ne zadržava veliki broj ljudi.

Ipak obavezno izbegavajte odlaske na dečija igrališta, dečije rođendane i ostala mesta gde se okuplja veliki broje dece.

Osmislite zabavne aktivnosti

Boravak u kući po ceo dan će sigurno uticati na psihu vašeg deteta i zato je potrebno da ga zaokupirate i da mu ponudite nove izazove. Možete zajedno da pravite šator od jastuka ili da osmislite novu društvenu igru. Predlaže se da motivišete vaše dete da samo napiše priču ili da zajedno napravite neko umetničko delo.

Ukretko, budite angažovani. Nemojte dete da prepustite samo sebi. Činjenica je da ono mora da nauči da bude samostalno ali prvih nekoliko dana s obzirom na ovu situaciju sa kojom se prvi put suočavaju, potrebniste im da preuzmete vođstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati