Savremena žena

Psiholog Ana Bućan

07. 02. 2020. 10:52 1

SAVETI STRUČNJAKA Dete ima izlive besa? Ne paničite

Ovakvo ponašanje se često javlja između prve i treće godine života. Vaše dete odjednom nije u stanju da sačeka bilo šta, niti da toleriše bilo koji nivo frustracije kad čuje reč NE, bez erupcije plača ( često plač bez suza ) i vikanja.

Iako je normalno, ovakvo reagovanje nije univerzalno, već razvojna faza kada je detetu potrebna pomoć da stekne kontrolu nad svojim temperamentom.

KONTROLA

Vaše dete može izgubiti živce u trenutku, iz više razloga, uključujući :

Tražite da prestane da se igra sa svojom igračkom da biste očistili sobu, ali ono uporno želi da nastavi igru
Tražite da ne dira rafove u supermarketu ali ono hoće da dodirne sve što vidi
Ono želi da Vam sedi u krilu ali Vi ste u poslu pripreme obroka za celu porodicu
Ono želi da složi slagalici ali mu ne uspeva i počinje da uništava sve što mu dođe pod ruku

Ovakve i slične situacije imaju jednu zajedničku nit – dete ne može da radi ili dobije ono što želi. Ne znači da je nevaljalo, već napadi besa reflektuju njegovu potrebu da bude nezavisno i da prati svoju unutrašnju želju bez prepreka i da samostalno postigne bilo kakav cilj. Dete gleda svet iz svog ugla i još nije u razvojnoj fazi u kojoj može da razume zašto drugi stvari sagledavaju drugačije.

Sazrevanjem napadi besa postaju ređi i dete počinje da reaguje na potrebe drugih. Ponekad deca tokom jakog besa zaustavljaju dah i ostavljaju utisak kao da će se onesvestiti. To se neće desiti, i dete neće sebi nauditi iako to nije prijatno za gledati. Međutim, nekada se slučajno može povrediti ako pravi nekontrolisane pokrete i udari u neki komad nameštaja.

POSTAVITE GRANICE

Najbolja pomoć koju možete pružiti detetu kad prelazi granicu je da ne odstupate od postavljenih limita. Njegovu ljutnju možete kontrolisati tako što ćete se držati svojih odluka. Detetu je potrebna jasna struktura i konzistencija u životu i na Vama je da mu to kod kuće omogućite. Ako kažete „ne“ pa se predomislite zbog njegovog napada besa, naučiće da „ne“ može da se promeni u „da“ ako naprave „buku“. To ima za posledicu još više emocionalnih izliva.

Pokušajte da se ne ljutite na dete kada ima izliv besa ili kada ispoljava frustraciju, jer će to samo pogoršati stvar. Pustite da bura prođe i ne obraćajte previše pažnje. Jer dete upravo to i traži. Nemojte ga tad „učiti pameti“ jer dok je pod „crvenim alarmom“ dete nije u stanju da čuje i razume bilo šta što pokušavate da mu kažete. Pokušajte da skretanjem pažnje na neki drugi sadržaj smirite dete i tek onda mu objasnite zašto ne može da dobije šta hoće.

Ako dete ispred sebe ima težak zadatak koji ne može da reši, uprostite mu ga u više manjih koraka koji su mu prihvatljivi. Ovo pomaže detetu da se sa većom efikasnošću nosi sa svojim emocijama.

 SAVETI ZA RODITELJE

Prevenirajte ovakvo dečije reagovanje ako je moguće. Svoje dete poznajete dovoljno dobro da uočite rane signale kao šro su specifičan izraz lica, tihi protest ili razdražljivost. Ako to primetite usmerite detetovu pažnju na drugu aktivnost.

Ostanite smireni. Vaše dete će teško uspostaviti kontrolu ako vičete na njega. Uprkos njegovom besu – a može Vas i udariti tokom napada besa – ne gubite svoju kontrolu. Svojom smirenošću pomoći ćete detetu da se smiri.

Dajte mu sigurnost. Tokom izliva besa govorite tiho detetu da će sve biti u redu. Jak zagrljaj može biti koristan.

Razgovarajte sa detetom posle izliva ljutnje. Kad bes prođe razgovarajte sa detetom o njegovom ponašanju. Objasnite zašto to nije prihvatljivo i da neće takvim reagovanjem ništa potići.

Imajte poverenja u sebe. Zapamtite da izlivi besa nisu Vaša krivica već faza u emocionalnom sazrevanju. Ne osećajte se krivim, samo dajte sve od sebe da se nosite sa tim smireno, čvrsto i dosledno.

Ukoliko ste razvedeni usaglasite roditeljske vaspitne stavove. Važno je da ista „pravila“ o tome šta se sme a šta ne važe kod oba roditelja podjednako.
Ako Vaše dete zbog prirode porodične dinamike puno vremena provodi sa bakama i dekama koji su mahom vrlo popustljivi, pokušajte da im objasnite da je važno i u interesu deteta da se određene granice poštuju bez obzira da li ste vi tu prisutni ili ne.

Poželjno je da dete provodi vreme sa vršnjacima jer ta vrsta socijalizacije i uticaj vršnjačke grupe redukuje intenzitet i frekvenciju ovakvog načina reakcije na frustraciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati