Savremena žena

23. 01. 2020. 14:17 0

Prva slavna ŽRTVA ANOREKSIJE: Mužu bila kostur

Dok su svi mislili da živi u idili, u smrt ju je oterao suprug koji ju je zvao "vrećom kostiju"

VH1 je proglasio jednom od 100 najvećih žena rokenrola, Roling Ston je uvrstio u svojih "100 najboljih pevača svih vremena", a muzički kritičari su govorili da je definitivno jedna od najboljih ženskih pevačica svih vremena po svojim glasovnim mogućnostima.

Osim toga, Karen Karpenter je inspirisala Madonu i Šeril Krou, a Elton Džon je za nju rekao "ne znam nikoga ko bolje peva". Ipak, to joj nije pomoglo da u sebi prelomi i pronađe volju za život, pa je preminula prerano sa 32 godine.

Karen Karpenter je rođena 2. marta 1950. u primorskom gradu Njuhevnu, Konektikat. Posle tinejdžerskih grupa, osnovala je bend sa starijim bratom "The Carpenters" i uživala u uspehu probijanja na muzičkoj lestvici, piše Vintage News.

S Ričardovim (rođeni brat) izvanrednim veštinama sviranja i pisanja pesama, u kombinaciji sa Kareninim zapanjujuće snažnim i lepim glasom, Carpenterima nije trebalo dugo da uspeju.

Oni su "žarili i palili", ali je u pozadini priče vrebala mračna bolest sa kojom se Karen borila.

Uprkos svemu, prodali su preko 100 miliona ploča i imali 17 hitova.

Prva slavna žrtva anoreksije

Karen je naime imala težak oblik anorexie nervose, poremećaja ishrane zbog kojeg je drastično gubila težinu odbijajući hranu i narušavajući vlastito zdravlje.

Već je u tinejdžerskim godinama vodila borbu s hranom, umišljajući kako je predebela i podvrgavajući se raznim rigoroznim planovima ishrane. Najprije je sledila tada popularnu Stilman dijetu, koja se sastojala od velike količine proteina i malo ugljenohidrata, izbacujući iz ishrane sve masno i slatko.

Zbog toga je pala na 50-ak kilograma, s kojima je prvotno bila zadovoljna. Istovremeno, poznavaoci njene porodične situacije su za njeno nezadovoljstvo vlastitim izgledom krivili loš odnos s majkom, koja je bila vrlo zatvorena i kritična osoba.

Karen je žudela za njenom pažnjom, ali nažalost želja joj se nikad nije ispunila, pa čak niti veliki muzički uspeh nije naveo njenu majku da "smekša" svoj pristup deci.

Nisu znali ništa o "novoj bolesti"

Novi moment za Karen dogodio se kad je 1973. ugledala fotografiju sebe na pozornici i zaprepastila se, navodno šokirana svojom "debljinom".

Danas je jasno kako je to klasičan primer telesnog poremećaja u kojem pojedinci mogu postati opsednuti određenim aspektima svog fizičkog izgleda i vide sebe na načine koji se ne podudaraju sa stvarnošću. U to se vreme, međutim, malo se znalo o mnogim poremećajima isahrane.

Odlučila je da zaposli privatnog trenera i promeni ishranu, ali na kraju je izgledala deblje jer je počela da dobija ​​mišiće. Želela je da bude mršavija pa je otpustila trenera i pokrenula vlastiti program mršavljenja. Nije trebalo dugo da kilogrami počnu da se tope, a pre toga, Karen je težila samo 40-ak kilograma. Bila je vidno krhka i obožavatelji su neprestano izražavali zabrinutost oko njenog zdravlja.

Hodajući kostur

Njen menadžer Sherwin Bash bio je prestravljen kada je ugledao - bila je hodajući kostur. Skrivala se ispod brojnih slojeva odeće, ali na pozornici je nastupala u uskim pantalonama. Trenutak njenog izlaska na binu bio je i trenutak kolektivnog čuđenja publike - doslovno se čuo uzdah zabrinutosti kad bi je ugledali.

Njeni prijatelji nisu znali šta da urade, Karen je uvek bila snažna za druge, posebno kad je njen brat postao zavisnik od antidepresiva, ali ona je odbijala da prizna da je njena mršavost produkt bilo čega drugog nego stresa.

U restoranima je Karen gurala hranu na tanjIru ili je molila prijatelje za stolom da probaju njen obrok, pretvarajući se da toliko uživa ili da je toliko ukusno da drugi moraju da probaju.

Anoreksija je bila nova bolest, koju još niko nije znao da prepozna i leči, a prijatelji obolelog nisu znali kako da se sa tim nose. Karen je ipak odlučila da potraži i otišla je kod njujorškog psihoterapeuta Stevena Levenkrona, ali su te posete bile povremene i neučinkovite.

Ništa od bračne sreće

Uprkos katastrofalnom učinku gubitka kilograma na njeno zdravlje, ona je oduvek želela decu. 1980. je upoznala zgodnog prodavca nekretnina Toma Burisa, a par se posle dva meseca veze odlučio na venčanje.

Već je i brzinska svadba bila čudna za ljude koji su poznavali Karen, a potom je usledio novi šok - pevačica je saznala da je Tom imao vazektomiju pre nego što je upoznao. Nije to želeo da joj kaže, iako je znao koliko ona želi decu. Ponudio joj je da će otići na reverzibilnu operaciju, ali ona je izgubila poverenje u njega i otkazala venčanje.

Tome se suprotstavila njena majka Agnes, rekavši joj da su svi već pozvani kao i da je sve plaćeno i da ne može da otkaže.

Karen se pokorila, a brak je bio katastrofa. Postalo je očito da je on bio lovac na bogatstvo i da se lažno predstavljao skupim odelima i automobilima koje je iznajmljivao. Trošio je njen novac nemilice, tražeći svote od 50.000 dolara da mu odjednom da, sve dok u potpunosti nije ostala bez svoje štednje. Bio je okrutan i grub prema njoj, nazivajući je "vrećom kostiju".

Karen je pronašla nove načine za skidanje kilograma. Uzela je ogromne količine laksativa - 80 do 90 tableta na noć. Bila je i na lekovima za štitnu žlezdu kako bi ubrzala metabolizam, usprkos činjenici da je njena štitna žlezda bila normalna.

Još je vežbala u svojoj svakodnevnoj šetnji do kancelarije psihijatra Levenkrona, za kojeg se kasnije ispostavilo da uopšte nije pravi lekar. Posle nekoliko meseci terapije, Levenkron je nazvao Karenine roditelje i Ričarda na porodičnu sednicu, gde su joj trebali dati do znanja koliko je vole. Ričard joj je spremno rekao, ali Agnes, za čijom je ljubavlju Karen stvarno žudela to nije uradiča, rekavši psihijatru kako se " u njihovoj porodici tako stvari ne rade".

Početak kraja

Kad je primetila sve češće lupanje srca, Karen je primljena u bolnicu gde su joj dali infuzije za dehidraciju i hranili je kroz cev. Dobila je na težini, prestala da viđa Levenkrona i vratila se u Kaliforniju.

Do 1982. godine Karen je bila fizički i emocionalno iscrpljena. Jednom je sluškinja zatekla kako spava na podu svoje garderobe.

4.februara iste godine majka je pronašla Karen golu, s licem prema dole u svojoj garderobi, mrtvu. Imala je samo 32 godine. Umrla je od 'trovanja ipecacom'. Ipecac je lek koji se koristi za izazivanje povraćanja u slučajevima predoziranja, a Karen ga je koristila kao još jedan način kontrole svoje težine. Nije bila svesna njegove nuspojave da polako uništava srčani mišić i uzimala ga je svakodnevno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati