Putovanja

Direktno.rs

27. 07. 2020. 15:11 2

Prvi zaštićen u doba Juge: Najlepši vodopadi u Srbiji

Prvi spomenik prirode iz doba stare Jugoslaviji koji je zaštićen zakonom iz 1948. godine je Ripaljka vodopad na reci Gradašnici i nalazi se na planini Ozren u Sokobanji.

Na udaljenosti od oko 220 kilometara od Beograda ovogodišnji posetioci Sokobanje ili samih vodopada imaju priliku da uživaju u čudu prirode koji je trenutno u punoj snazi.

I put do tog mesta je svojevrsan "lavirint" drveća i užitak po sebi. 

Iako je pogled na mlaz hladne vode kao trešnja na vrhu kolača posle šetnje, sa vodopadom Ripaljka se nikada ne zna. Dešava se da voda presuši, ali ove godine put do tamo će se i te kako isplatiti.Ako se nađete na Ozrenu, prava je šteta izostaviti posetu vodopadu. Put počinje odmah od parkinga na samom vrhu Ozrena i namenjen je da se pređe peške kako biste uživali u zelenilu i zvukovima prirode.Kod samog vodopada postoji nekoliko osmišljenih mesta za slikanje. Ali ako niste u prilici sada da odete, mnogi meštani će vam predložiti da mesto obiđete na jesen zbog obilnih padavina koje će obogatiti prizor.

Vodopad Ripaljka jedan je od najlepših vodopada u Srbiji. Nalazi se na samo samo par desetina metara ispod samog ulaza u krug Specijalne bolnice na Ozrenu, na 5 km od Sokobanje. Nastao je na rečici Gradašnici, koja se ispod Sokobanje uliva u reku Moravicu.

Sastoji se iz 11 odseka čija je ukupna visina oko 40 metara, a najveći od njih visok je 11 metara i poznat kao Velika Ripaljka.

Ispod njega je jedan manji vodopad visine pet metara, a ostali su manji, od 0,5 do dva metra. Oko njih se nalazi bujna vegetacija, pa se gotovo i ne vide.

Posetioci koji prvi put dolaze mešaju ga sa manjim slapom koji se nalazi na gornjem kraju jezera-ribnjaka, u krugu Bolnice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati