Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

23. 07. 2020. 12:42 1

Roze i lekovito: Jezero u srcu Vojvodine "za 1.000 ljudi"

Slano, termalno i lekovito jezerce, neobične roze boje kakva krasi samo retka, egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika, priroda je podarila i selu Pačir u opštini Bačka Topola, čiji su meštani sami napravili termalnu i lekovitu banju u koju stižu gosti iz cele Bačke i iz prekograničnih mađarskih opština.

Iskoristili su potencijale jezera koje ima površinu 2.000 metara kvadratnih i njegovu egzotičnu boju koju još imaju i jezera u Indiji, Rusiji, Španiji, Senegalu ili Tanzaniji i pre šest godina napravili banju, za koju mnogi u Srbiji nisu ni čuli.

Kako kaže za "Tanjig" Oto Nađ predstavnik mesne zajednice Pačir koja ima oko 2.300 stanovnika kompleks je pre dve godine dobio i zatvoreni deo sa dva bazena u kojima je temeperatura vode 32 i 34 stepena, što omogućuje da se koristi tokom čitave godine.Ideja da naparavimo banju rodila se pre skoro 15 godina, 2008. godine konkurisali smo za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja, i dobijeni novac Mesna zajednica iskoristila je za bušenje bunara koje je završeno dve godine kasnije, rekao je Nađ.

On je dodao da su nakon toga sopstvenim sredstvima počeli pripremu i izgradnju terena.Kapacitet banje je oko 1.000 gostiju, rekao je Nađ i podsetio da je virus uveo nova pravila, koja se striktno poštuju, zbog čega je kapacitet više nego prepolovljen.

On objašnjava da je i u njima voda, preko leta, u martu i oktobru kada sija sunce roze.

Voda je, navodi, najizražajnije ružičasta oko podne, crkvenkasta u popodnevnim satima, dok je manjeg intenziteta na zalasku i izlasku sunca.

Boja potiče od joda, broma i litijuma čija je koncentracija visoka, mineralnih soli po litru ima 20.6 grama a natrijum hlorid 17 grama, rekao je Oto Nađ i dodao da voda u jezero dolazi sa termalnog bunara iz dubine od 1.400 metara.

- Bunar je od jezera udaljen skoro kilometar. Temperatura vode na izvoru je 72 stepena, a 60, kada stigne u jezero gde se prirodno hladi i do 30 stepeni - naveo je Nađ i dodao da voda pogoduje lečenju kožnih oboljenja, posebno psorijaze, degenerativnih reumatskih oboljenja, i stanja nakon povreda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati