Putovanja

[ Izvor: N1 ]

15. 01. 2020. 10:53 0

Oslo, Pariz i Brisel "proterali" automobile iz centra grada

Svetski ekonomski forum u videu posvećenom borbi protiv zagađenja, navodi kako su tri evropska grada promenila gradska jezgra, "proterujući" iz njih automobile.

Oslo, glavni grad Norveške, ukinuo je skoro sva parking mesta u centru grada. Na njima su nikle klupe, biciklističke staze i mali parkovi.Pariz je potpuno zabranio saobraćaj na jedan dan u toku meseca - izabrana je nedelja, kada se za saobraćaj zatvaraju sve ulice u četiri centralne gradske zone. Naučnici su utvrdili da je tokom tog dana, za 25 odsto smanjen nivo azot dioksida u vazduhu, jednog od toksičnih, izduvnih gasova iz automobila, koji izaziva oštećenje disajnih organa i probleme u disanju.

Brisel je smanjio broj parking mesta na ulicama za četvrtinu, da bi odvratio ljude da dolaze kolima u centar grada, pretvorivši 65 hiljada parking mesta u novi prostor za pešake, bicikliste i gradski prevoz. Manje automobila znači i manje zagađenja, bezbednije i manje bučne ulice, lakše kretanje pešaka i biciklista.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati