Putovanja

Katarina Otić

03. 01. 2020. 14:55 0

NOVOSAĐANKA NA PUTU Planina koja osvaja lepotom

Na severoistoku Crne Gore nekoliko sati vožnje od Beograda nalazi se Durmitor, planina o kojoj su ispredane mnoge legende.

Prema jednoj legendi, Bogovi sa Olimpa odabrali su ovu planinu za svoje odmaralište, a danas je Durmitor savršeno mesto i za letnji i za zimski beg od gradske gužve.

Moj prvi susret sa ovom planinom bio je u maju ove godine. Na putu do primorja Crne Gore rešila sam da napravim pauzu od nekoliko dana na Žabljaku, naselju sa najvišom nadmorskom visinom na Balkanu.

Gorske oči, tako se zovu 18 glečerskih jezera na Durmitoru. Najpoznatije i najveće među njima je Crno jezero, čine ga veliko i malo jezero, a iznad njih je vrh Međed.

U šetnji oko jezera osim u svežem vazduhu uživaćete u divnim bojama jezera i borove šume koja ga okružuje.

Iako je proleće već odzvonilo svoj početak, planinske vrhove je i dalje pokrivao sneg. Vetar, kiša, a i sneg koji je za mene sasvim neočekivano pao, mada meštani kažu da je to za Durmitor sasvim normalno, su me malo ometali u želji da što više šetam i vidim sve prirodne lepote koje krije ova planina.

Znala sam tada, prvim korakom sam se zaljubila u Durmitor i da to neće biti moja poslednja poseta.
Već na leto upustila sam se u dalje upoznavanje sa Durmitorom. Lepo vreme, sunce, dobra kondicija i na redu za obilazak su bila neka od preostalih jezera, šetnje po brdima i pašnjacima, penjanje na jedan od vrhova Durmitora - Savin kuk (2.313m).

U ovoj letnjoj avanturi obišla sam jos neka jezera, Zminičko I Pošćensko od kog vodi put kojim sam zatim stigla do Vražjeg i Ribljeg jezera.

Savin kuk, dve žičare, malo penjanja i imaćete utisak da vam je nebo toliko blizu da možete da ga dodirnete. Silazak je izgledao ovako, lagana šetnja i odjednom miris šumskih jagoda, zastanem naberem i malo odsedim na nekom kamenu kako bi uživala u ukusu, mirisu i pogledu.

Osim u prelepoj prirodi uživala sam i u crnogorskim specijalitetima, priganice, kačamak, jagnjetina u mleku, to ne smete propustiti.

A ako ste ljubitelj konja verujem da ćete izabrati neku od ponuđenih tura jahanja po dolinama I pašnjacima uz pogled na divnu i mnogim delovima netaknutu prirodu koja vas okružuje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati