Putovanja

Direktno.rs

20. 11. 2019. 18:34 0

Kako prebroditi "džet leg"? Najbolja rešenja su jednostavna

Ukoliko letite na duže relacije, probajte uz ove savete da "preživite džet leg" koji na pojedince ume jako loše da utiče.

Da li vam se dogodilo da doživite "džet leg" i znate li šta je to uopšte?

To je privremeni problem sa spavanjem koji pogađa one koji brzo putuju kroz različite vremenske zone, a od nedavno se propagira nekoliko pravila koja će vam pomoći da to prevaziđete na najbolji mogući način.

Pre svega, izbegavajte alkohol i kofein pri dugim putovanjima. Mit je da će vam koktel, vino ili pivo pomoći da zaspite i tako izbegnete posledice džet lega. Upravo suprotno, njega možete preduprediti samo ako se tokom leta hidrirate.

Probajte da se krećete koliko možete, s vremena na vreme ustanite sa svog sedišta, protegnite noge, savijte se (nije blam), ispravite se, istegnite ruke, napravite par kružnih pokreta kukovima... Sve ovo će vam pomoći.Ponesite sa sobom zdrave grickalice kao što su orašasti plodovi, voće, pa čak i povrće – namirnice koje će vašem telu dati energiju, hidrirati ga i poštedeti naduvenosti.

Smanjite pritisak. Žvakanje gume, sisanje bombona, gutanje, itd. pomoći će vašem unutrašnjem uhu: ne samo da će ovi pokreti vilice smanjiti pritisak u glavi, već će ublažiti i simptome bolesti kretanja ili visinske bolesti, iz prosto razloga zato što pomažu telu da povrati balans.Za kraj, dajte sebi vremena. Jedno od najvažnijih pravila je da ne forsirate sebe, ni u kom smislu: planirajte obroke prema trenutnoj vremenskoj zoni, uživajte u putovanju, krenite na vreme da biste poštedeli sebe stresa usled (mogućnosti) kašnjenja, pogotovo ukiliko imate strah od letenja avionom, i odvojite neko vreme za odmor nakon sletanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati