Putovanja

M. Radović

31. 10. 2019. 17:14 0

SPOJ KULTURE, ARHITEKTURE I PRIRODE: Bajkoviti Salcburg prava je turistička oaza

Salcburg, rodni grad jednog od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih kompozitora klasične muzike Volfganga Amadeusa Mocarta, četvrti grad po veličini u Austriji u svakom trenutku vas vraća u prošlost, a istovremeno hrani sadašnošću i nagoveštava neku lepu i svetlu budućnost.

 

Svaki delić grada odiše posebnom energijom koja vas vraća u barok – umetničko-kulturni period iz 17. i 18. veka, a sa druge strane osećate kako ste ipak u potpunom skladu sa savremenim životnim tokovima. Baš takav osećaj imala sam tokom svog četvorodnevnog boravka u gradu ušuškanom u podnožju impozantnih Alpa, na reci Salcah.

Ovaj bajkoviti austrijski grad je nesvakidašnji spoj kulture, arhitekture i prirode. Staro gradsko jezgro, koje je od 1997. godine na listi zaštićene svetske kulturne baštine Uneska jedno je od najočuvanijih u srednjoj Evropi, smešteno ispod srednjevekovnog dvorca na brdu, a ujedno sastavljeno od niza trgova i uskih uličica.

Salcburg je duboko povezan sa rimokatoličkom crkvom, ima puno raskošnih crkava i kapela, kao i veliki broj palata i parkova, pa je samim tim značajno hodočasničko sedište i turističko odredište u Evropi.

Prvo veče obeležila je večera u Podrumu Svetog Petra, u potpunosti posvećena Mocartu. Veče zvano Mozart Dinner Concert najlepši je pokazatelj koliko Austrijanci drže do svoje tradicije i kulture a, ujedno, koliko znaju da je prilagode turistima i naprave pravu turističku atrakciju. Sudeći po činjenici da je menadžer ovog mesta upravo preljubazni Bata Jović iz Leskovca, čini nam se da je za taj doživljaj ipak malo zaslužna i srpska ruka.

Šalu na stranu, ovaj divni čovek nas je ljubazno ugostio, objasnio kako sve funkcioniše i, kako za nas, tako za mnogobrojne turiste iz celog sveta obezbedio jedan vrhunski celovečernji ugođaj.

Degustirali smo mnogobrojne specijalitete, pili odlična austrijska vina, a sve to uz Mocartove pažljivo odabrane kompozicije. Prava gastro-muzička poslastica, ako mene pitate.

Drugi utisak bila je poseta dvorcu Helbrun, koji je izgradio jedan od najznačajnijih nadbiskupa Markus Sitikus u 17. veku. Raskošni vrt, raskošni park sa jezerom, bazeni, ribnjaci, fontane, kipovi i skulpture neće nikoga ostaviti ravnodušnim, ali ni atrakcija „igra vodom“ koju je upravo osmislio Markus Sitikus, jer se na taj način poigravao sa svojim gostima.

U celom vrtu postoje vodeni kanali koji pomoću automatskih vodenih pumpi na bazi hidroenergije oživljavaju upravo onu atmosferu zabave prinčeva, pa se i vi osetite kao deo toga vremena. Celo ovo zdanje, sada turistička atrakcija bilo je namenjeno razonodi koja se dešavala daleko od očiju javnosti, a svi koji su boravili u ovom dvorcu mogli su da osete sve vrste užitaka.

Treći utisak je razgledanje starog dela grada i tvrđave, ali na poseban način, koji nam je dočarao upravo vodič Igor Biljan, koji godinama živi u Salzburgu. Posle čuvenog Mocartplaca uputili smo se na tvrđavu Hoensalcburg, koja je 125 metara iznad grada, do koje smo odlučili da idemo žičarom. Oni sa dobrom kondicijom treba da znaju da je do ove tvrđave moguće stići i peške, ali mi nismo bili spremni za tu vrstu „ekskurzije“.

Kada dođete do tvrđave vidite predivnu panoramu grada, ali ne može ni da vam promakne taj „austrijski red“, savršena gradnja uređena zakonom, ali i činjenica da je Salcburg jedna predivna zelena oaza.

U srcu grada nalazi se Mocartova rodna kuća i ona u kojoj je neko vreme živeo. Obe predstavljaju glavne atrakcije Salcburga. Rodna kuća pretvorena je u muzej i smeštena je u glavnoj ulici (Getreidegasse 9). Ona gde je rođen slavni kompozitor bila je i tada stara 400 godina, a u njoj su Mocartovi roditelji živeli kao podstanari.

Poznato je da Mocart, iako rođen u ovom gradu nije gajio preterane emocije za njega, pa je jednom prilikom čak rekao da je svirati za ljude u Salcburgu, koji je tada bio naseljen seljacima, rudarima i religioznim nadbiskupima isto kao svirati za „stolove i stolice“. To nije bila sredina za koju je on želeo da svira, pa se veruje da je zato i otišao iz rodnog grada u Prag i Beč.

Četvrti utisak je čuvena palata Mirabel i njeni predivni vrtovi, koje je napravio katolički sveštenik Volt Ditrih za svoju ljubavnicu Salomu Alt sa kojom je živeo kao da mu je supruga i sa kojom je imao petnaestoro dece. Vrtovi i palata privlače mnogobrojne turiste širom sveta i to zbog uživanja u predivnom ambijentu i pravom biseru hortikulture.

Posle razgledanja grada posetili smo najstariju privatnu pivnicu u Evropi, Štigl, ali i saznali da se nefiltrirano pivo zove „cvikl“ a od njega je najpoznatije u Salcburgu „Goldbroj“.

Utisak broj pet je poseta rudnicima soli „Salzwelten Durnberg“. Ovo je takođe jedna od zanimljivijih atrakcija u Mocartovom rodnom gradu. Za ovu avanturu morate da budete adekvatno obučeni i avanturističkog duha, kako biste na najbolji način iskusili sve što vam se nudi - od vožnje vozićem i brodićem kroz mračne predele do spuštanja toboganom. Ne bi bilo fer da vam se otkrije sve što vas čeka kada odete u ovu avanturu, ali, znajte, kada se ode u Salzburg, poseta rudnicima soli je obavezna!

Utisak broj šest je poseta planini Untersberg, na skoro 2.000 metara nadmorske visine na kojoj je sredinom juna, verovali ili ne, još bilo snega. Pogled sa vrha ove planine je neprocenjiv, ali i ispijanje kafe u restoranu na samom vrhu. Idealna je za planinarenje i za skijanje, ali i za razgledanje grada i okolnih planina. Interesantno je što se sa Untersberga vidi Nemačka, a kada je vedro vreme i Olimpijski toranj u Minhenu.

Posetite Salcburg, zaljubićete se!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati