Putovanja

Direktno.rs

03. 10. 2019. 16:41 0

KRAJ U BEOGRADU MEĐU 50 NAJLEPŠIH NA SVETU Opis prestižnog vodiča ispunjava ponosom

Čuveni turistički onlajn vodič Time Out napravio je listu sa 50 najlepših krajeva na svetu. Svoje meseto na listi, poslednje ali sigurno, našao je i jedan deo Beograda.

Prvi na listi "The 50 coolest neighbourhoods in the world" je Aroios u Lisabonu. Pekam je na 11. mestu, a Dorćol na pedesetom.

Pekam je nekad bio simbol siromaštva i propadanja, a sada je ispunjen hajperskim kafićima, "street food" kamionetima i kraft pivnicama.

Listu su napravili urednici Time Out-a i to na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 27.000 ljudi iz celog sveta.

Dorćol jeste završio na 50. mestu, ali sama činjenica da je na listi sa Tokijom, Berlinom, Los Anđelesom, Parizom, Njujorkom, Barselonom može nas učiniti ponosnim.

U opisu Dorćola na ovom sajtu piše: "Tipično beogradski fenomen, jedan od najstarijih delova grada koji ostaje najuzbudljivija, kreativna i inventivna tačka. Deli se na gornji i donji i zauzima zonu između Dunava i centra starog grada. Dorćol predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog zaraznog grada.

Nudi sve ono što Beograd čini posebnim: intuitivno razumevanje važnosti dinamičnog društvenog života, potpuno nepoštovanje normi i neumoljivo zalaganje za apsolutan umetnički integritet. To sve se dešava u nekim od najboljih kafića u celom regionu."

Jelo - uputite se u Marukoshi na donjem Dorćolu da probate azijsku hranu koja je u Beogradu sve popularnija ili u Walter za nešto više balkansko.

Piće - Gunner Pub inspirisan Engleskom je raj za ljubitelje piva, dok u kafiću Medza vlada kreativna atmosfera danju i živi vajb noću.

Šta da radite - skoknite do Jevremove da vidite Bajrakli, jedinu beogradsku džamiju (grad ih je nekada imao više od 250). Ili pokušajte da pronađete sve murale koje su napravili navijači fudbalskog kluba Partizan na kojima su Džo Stramer, Morisej, Džordž Orvel i rege zvezda Edi Grant.

Gde da odsednete - osim što je jedan od najpopularnijih bistroa u ovom delu grada, Smokvica ima i jako šarmantne sobe u ponudi. Doručak je veličanstven.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati