Ljubav

Direktno.rs

05. 10. 2020. 22:05 0

I godišnja doba utiču na želju za seksom: Kad je najjača?

Seksualni nagon jedna je od mnogih stvari na koje mogu uticati godišnja doba. Najsnažniji libido imamo u jesen, ali postoje prirodna rešenja kojima možete da podstaknute svoj nagon i "van sezone", savetuju seksualni terapeuti.

Leto se smatra prilično povoljnim godišnjim dobom za seks, jer se ljudi osećaju slobodnije nego u drugim delovima godine. Moguće je da porast vitamina D leti, više vremena koje provodimo u društvu i pokazivanje više kože nego inače mogu stvoriti više seksualnog interesa. Ali ako pogledamo uzorke hormona, jesen je zapravo doba u kojem seksualna želja dobija unutrašnji podsticaj.

Ljudi, kao i većina sisara, doživljavaju svojevrsni biološki ritam kada su plodnost i drugi fizički procesi u pitanju. U jednoj studiji o testosteronu kod muškaraca i žena, istraživači su otkrili da su oba pola doživela pad testosterona leti, a povećanje u jesen.

Drugo istraživanje na muškarcima takođe je pronašlo istaknuti sezonski vrhunac nivoa testosterona u oktobru i novembru. Dodatna istraživanja sugerišu da nije neobično da muškarci, posebno u hladnijim zimskim mesecima, iskuse pad testosterona.

Uzimajući u obzir ove studije, vidljivo je da je jesen posebno povoljno razdoblje za seks.

Još jedna studija je pokazala da muškarci zapravo smatraju ženska tela privlačnijima tokom hladnijih meseci jer vide manje kože u poređenju s letnjim periodom što podstiče maštu. Ukoliko se mučite s niskim seksualnim nagonom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste povećali libido i nivo testosterona ako to želite da učinite, savetuju stručnjaci.

Zdravija ishrana i konzumiranje zdravih masnoća, istovremeno s izbacivanjem suvišnog šećera, može pomoći u ravnoteži hormona i tako rešiti osnovne uzroke nižeg polnog nagona.

Razlog smanjenog libida mogu biti i psihološki razlozi kojima bi se možda trebalo pozabaviti, posebno ukoliko ste u vezi i shvatite da ne želite seks sa svojim partnerom.

U tom slučaju pomoći će vam razgovor s partnerom o problemu ili odlazak terapeutu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati