Ljubav

Direktno.rs

19. 01. 2020. 22:02 0

Koliko dugo bez seksa je predugo?

Svakako se većina vas u jednom trenutku pitala: Koliko često treba voditi ljubav? Šta ako imamo manje seksualnih odnosa od naših prijatelja? Iako mnoge zanimaju odgovori na ova pitanja, učestalost seksa ne govori da li je seks dobar ili loš.

Najčešći odgovor

Psychology Today prenosi podatke iz studije u kojoj je učestvovalo preko 26 hiljada Amerikanaca, objavljenu u Archives of Sexual Behavior, a učesnici su otkrili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedeljno. Uzorak su uključivali samci, osobe u vezi i osobe u braku. Autori studije posebno su proučili bračne parove. Kod njih je učestalost seksualnih odnosa bila manja - oko 51 seksualni odnos godišnje.

Najsrećniji odgovor

Dok većina veruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugerišu da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je učestvovalo više od 30 hiljada Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji ljubav vode jednom nedeljno srećni jednako kao i parovi koji seks imaju 2 - 3 puta nedeljno.

Ali, šta je s onima koji imaju seks manje od jednom nedeljno?

Potencijalno problematičan odgovor

Parovi koji ljubav vode ređe od jednom nedeljno pokazivali su niži nivo sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosečnih seksualnih frekvencija. U jednoj od retkih studija na temu „brak bez seksa“, 16% od 6.029 ispitanika priznalo je da seks nisu imali poslednjih mesec dana. Glavni autor ove studije, dr. Donoli, istakao je da 15% parova nije vodilo ljubav u poslednjih šest meseci. Koristeći malo drugačiju mernu jedinicu, autor knjige Sex Bake, Mišel Vajner Dejvis, definiše „brak bez seksa“ kao onaj u kom se parovi seksaju 10 puta godišnje ili manje, prenosi Miss7.

Razlog zašto se nemate seks je važan

Učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer ju je najlakše izmeriti. Međutim, mnogo lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnim niti zadovoljnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađate s partnerom ili se sve manje volite, nedostatak seksa može biti simptom većeg problema. Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno prezaposleni, bolesni i spletom okolnosti nemate dovoljno vremena i snage za seks, onda ne morate da brinete. Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osećaja niti intime.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati