Kuhinjica
19. 09. 2020. 07:17 1
Zašto prodavci kače banane da vise u vazduhu?
Banane su odličan izvor kalijuma i mnogih drugih hranljivih materija, nezavisno od toga da li su zelenkase, srednje ili veoma zrele. A da li ste se pitali zašto na pijacama i u prodavnicama banane obično vise okačene o konopac u vazduhu?
Otkrivamo vam najboljih pet načina za čuvanje banana.
1. Obesite ih u kuhinji
Banane se beru zelene, a počinju da sazrevaju čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava dozrevanje. Kada su obešene o kuku ili konopac, tada se proces sazrevanja usporava. To je razlog zašto prodavci često banane drže na konopcu Takođe, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju odnosno da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.
2. Kupite zelenije banane
Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju duže, a ne istrunu. Banane se beru zelene i vremenom sazrevaju, pa ako nećete odmah sve da pojedete, kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.
3. Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju
Ovo zaista pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenskom periodu. Umotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike, da bude što bolje omotana.
4. Zrele banane stavite u frižider
Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u frižideru. Međutim, ako imate vrlo zrele banane, a još ne želite da ih iskoristite, najpametnije je da ih stavite u frižider i tako usporite proces dodatnog sazrevanja.
5. Zamrznite ih
Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ipak, ne stavljajte ih u zamrzivač cele s korom, već ih ogulite pa isecite na kolutove, dobro zatvorite u kese i tako zamrznite. Možete ih zamrznuti i cele, bitno je da uklonite koru. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu poslastica.
Komentari 1
ostavi komentar