Kuhinjica

Direktno.rs

19. 09. 2020. 07:17 1

Zašto prodavci kače banane da vise u vazduhu?

Banane su odličan izvor kalijuma i mnogih drugih hranljivih materija, nezavisno od toga da li su zelenkase, srednje ili veoma zrele. A da li ste se pitali zašto na pijacama i u prodavnicama banane obično vise okačene o konopac u vazduhu?

Otkrivamo vam najboljih pet načina za čuvanje banana.

1. Obesite ih u kuhinji

Banane se beru zelene, a počinju da sazrevaju čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava dozrevanje. Kada su obešene o kuku ili konopac, tada se proces sazrevanja usporava. To je razlog zašto prodavci često banane drže na konopcu Takođe, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju odnosno da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.

2. Kupite zelenije banane

Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju duže, a ne istrunu. Banane se beru zelene i vremenom sazrevaju, pa ako nećete odmah sve da pojedete, kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana. 

3. Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju

Ovo zaista pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenskom periodu. Umotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike, da bude što bolje omotana.

4. Zrele banane stavite u frižider

Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u frižideru. Međutim, ako imate vrlo zrele banane, a još ne želite da ih iskoristite, najpametnije je da ih stavite u frižider i tako usporite proces dodatnog sazrevanja.

5. Zamrznite ih

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ipak, ne stavljajte ih u zamrzivač cele s korom, već ih ogulite pa isecite na kolutove, dobro zatvorite u kese i tako zamrznite. Možete ih zamrznuti i cele, bitno je da uklonite koru. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu poslastica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati