Kuhinjica

Direktno.rs

01. 09. 2020. 08:58 1

VELIKI DOSIJE MLEKA: Koje vrste postoje i šta je razlika?

Zbog netolerancije na laktozu, poslednjih godina sve više ljudi se okreće konzumaciji biljnih napitaka koji su etiketirani kao mleko. Istražili smo koje sve alternative postoje i zašto su pogodne za konzumaciju.

Pored kozijeg i magarećeg mleka, danas su rafovi u prodavnicama ispunjeni i sa drugim zamenama poput bademovog, ovsenog ili sojinog mleka.

Generalno, mleko je najkompletnija i izbalansirana hrana, a veliku kompleksnu vrednost daje mu vrlo složen sastav koji telu obezbeđuje proteine, masti, laktozu i čitav niz minerala i vitamina.

Mleka biljnog porekla postala su popularna zbog sve većeg broja ljudi koji pate od alergija ili netolerancije na laktozu prilikom konzumiranja mleka životinjskog porekla, ali njihov sastav danas varira.

Kravlje mleko

Kravlje mleko je izuzetno hranljivo i pristupačno, to je hrana koja poboljšava ukupnu nutritivnu sliku ishrane. Konzumiranje kravljeg mleka ima brojne zdravstvene koristi, uključujući smanjeni rizik od osteoporoze (visokog sadržaja kalcijuma), kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, nekih vrsta raka, moždanog udara i stvaranja kamenja u bubrezima.

Svojim hemijskim sastavom idealna je sirovina za pravljenje fermentiranih proizvoda poput jogurta ili sira, koji su od značajne važnosti u ljudskoj ishrani. Koristi se u pripremi svih vrsta hrane i pića. Punomasno kravlje mleko (3,2%) u 100 ml sadrži 60 kcal, tri grama masti, pet grama ugljenih hidrata, tri grama proteina. Od vitamina i minerala najčešće se nalaze vitamini B12, kalcijum i folna kiselina 

Kozje mleko

Njegove prednosti su posebno izražene u ishrani ljudi alergičnih na proteine kravljeg mleka i preporučuje se u ishrani mladih i starih jer je probavljivije od kravljeg mleka, to jest, ima bolju homogenizaciju. Terapeutska svojstva kozijeg mleka manifestuju se u hemijskom sastavu mleka - sadrži nekoliko masnih kiselina srednjeg lanca (kapronske, kaprilne i kapirične) koji se koriste u lečenju sindroma malapsorpcije, crevnih poremećaja i koronarne srčane bolesti.

Takođe sadrži visok koncentrat selena koji veže slobodne radikale i koristan je u prevenciji karcinoma i vaskularnih bolesti. Koristi se uglavnom u pripremi sireva, jogurta i fermentiranih pića. U 100 ml imamo 69 kalorija, četiri grama masti, četiri grama ugljenih hidrata, četiri grama proteina, a od vitamina i minerala najčešći su vitamini iz B kompleksa, kalcijum, fosfor i gvožđe. 

Ovčje mleko

Ovčje mleko je specifično po tome što sadrži veću količinu kalcijuma, magnezijuma i fosfora, a uz visok nivo vitamina D, ima pozitivan uticaj na održavanje zdravlja kostiju. Ovčje mleko sadrži više proteina, a samim tim i više bioaktivnih peptida, koji kao funkcionalne komponente imaju različite aktivnosti poput antioksidativnog, antimikrobnog, antihipertenzivnog, antitrombotskog i imunomodulacijskog delovanja. Isto tako, bioaktivni peptidi su važni u borbi protiv lošeg holesterola, raka i gojaznosti.

Uz to, sadrži znatno veće količine vitamina B, od kojih vitamin B1 (tiamin) ima važnu ulogu u sprečavanju degeneracije živčanih omotača, poremećaja nervnog sistema, probavnih smetnji, zatvora i anoreksije. Koristi se uglavnom u proizvodnji sira. U 100 ml sadrži 107 kalorija, sedam grama masti, pet grama ugljenih hidrata i šest grama proteina, zajedno sa vitaminima A, B, C, magnezijumom, gvožđem i kalcijumom. 

Bivolje mleko

Glavna karakteristika bivoljeg mleka je veći udeo suve materije u odnosu na kravlje mleko, pre svega zbog veće količine mlečne masti, proteina i itamin. Zbog visokog sadržaja itamin, pola litre bivoljeg mleka zadovoljava dnevne potrebe za kalcijumom, fosforom i gvožđem.

Bivolje mleko se najčešće koristi za proizvodnju maslaca, upravo zbog velike količine itamin većih masnih kuglica. Već pomenuti visok udeo proteina koristi se kao dobar supstrat za proizvodnju biološki aktivnih vitamin koji imaju ulogu u održavanju i poboljšanju ljudskog zdravlja. Od njega se, između ostalog, proizvodi vaš omiljeni sir mocarela. 

U 100 ml sadrži 106 kcal i itamin A, B, C, E i druge sa visokom koncentracijom fluora, cinka, natrijuma, joda, gvožđa i kalcijuma, što je čak više nego u kravljem mleku. 

Kobilje mleko

Nekada davno se kobilje mleko nazivalo “božanskim nektarom”, jer se verovalo da ima izuzetno visoku zdravstvenu vrednost i da leči i jača telo. Njegovo najistaknutije svojstvo je sličnost sa majčinim mlekom i zato se smatra posebno pogodnim za ishranu dojenčadi.

Zbog povoljnog odnosa kazeina i proteina surutke, on u stomaku ostaje kraće, to jest, probava je bolja. Zbog većeg sadržaja proteina surutke, kobilje mleko se smatra boljim izvorom esencijalnih aminokiselina, sadrži manje mineralnih soli i stavlja manje opterećenja na bubrege u odnosu na kravlje mleko. Visok sadržaj laktoze pomaže apsorpciji kalcijuma i drugih minerala u crevima koji su važni za mineralizaciju i izgradnju kostiju u prvim mesecima života. Mleko može biti korisno u lečenju hepatitisa, čira na želucu, anemije i nefritisa.

Pored toga, koristi se i u kozmetičke svrhe prilikom pravljenja proizvoda za negu problematične kože koja je sklona ekcemima, crvenilu i sličnim tegobama. U sirovom obliku koristi se kao napitak.

U 100 ml imamo 48 kcal, šest grama ugljenih hidrata, dva grama proteina i jedan gram masti. Od vitamina sadrži vitamine A, B, C i E, a od minerala sadrži natrijum, kalijum i fosfor.

Magareće mleko

U današnje vreme upotreba magarećeg mleka u ishrani se sve više predlaže kao zamena za kravlje mleko kod odojčadi koja su alergična na proteine u kravljem mleku, kod ljudi sa alergijama na hranu i kod zdrave starije populacije.

Magareće mleko visoko je cenjeno zbog svog izraženog antimikrobnog delovanja zbog prisustva prirodnog enzima lizocima. Pored toga, sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline koje učestvuju u izgradnji ćelijskih membrana, snižavanju holesterola u serumu u krvi, upalnim procesima, regulisanju bola, poboljšanju cirkulacije i podsticanju oporavka kože.

Ali magareće mleko se koristi u ograničenim količinama jer ga je teže dobiti i veoma je teško obezbediti dovoljnu količinu. Koristi se u kozmetici za pripremu krema i balzama, a konzumira se u svežem obliku. U 100 ml sadrži 40 kcal, šest grama ugljenih hidrata, dva grama proteina i jedan gram masti. Sojino mleko

Sojino mleko je dobar izvor kalijuma i vitaminima A, B-12 i D, kao i kalcijuma. Sadržaj proteina je približno jednak sadržaju proteina u kravljem mleku, ali sadrži manje kalorija i vrlo malo zasićenih masti. S obzirom da se proizvodi od biljaka, sojino mleko ne sadrži holesterol ili laktozu, zbog čega je pogodno za konzumaciju kod ljudi koji su na njega osetljivi ili alergični.

Međutim, soja je takođe poznati alergen i njena proizvodnja je genetski modifikovana što nekim potrošačima može predstavljati problem. Sojino mleko se koristi za pravljenje jogurta, kajmaka i drugih proizvoda i koristi se za pripremu slatkih i slanih jela ili se konzumira kao napitak. 100 ml sadrži 54 kcal, dva grama masti i šest grama ugljenih hidrata. Bogato je magnezijumom i kalcijumom, a sadrži i manje količine gvožđa i vitamina C, B6 i D. 

Bademovo mleko

Bademovo mleko ima visok procenat mononezasićenih masnih kiselina koje se smatraju korisnim za mršavljenje. Bademovo mleko ima uravnotežen sastav u pogledu proteina, masti, vlakana, vitamina i minerala i ne sadrži laktozu.

Bademovo mleko je posljednjih godina sve popularnije zbog niskog kalorijskog sadržaja i hranljivih sastojaka. Iako su bademi dobar izvor proteina, bademovo mleko nije. Njegova prednost je što sadrži vrlo malo kalorija, pa se konzumira kao napitak i služi kao zamena za mleko prilikom kuvanja. 100 ml sadrži 15 kcal, jedan grama ugljenih hidrata, 0,59 grama proteina i jedan gram masti. Pored kalcijuma, kalijuma i natrijuma, sadrži i manje količine magnezijuma i fosfora. Sadrži vitamine C, B, A, D, E i K. 

Pirinčano mleko

Dobra karakteristika rižinog mleka je da njegova prerada razgrađuje složene ugljene hidrate na jednostavne šećere, što rižinom mleku daje karakterističan slatkast ukus bez dodavanja šećera. Dalje, pirinčano mleko takođe može služiti kao alternativa kod pacijenata koji su alergični na bade mi soju. Koristi se u pripremi kiselih i slatkih jela, a koristi se i kao napitak.

100 ml sadrži 47 kcal, devet grama ugljenih hidrata, 0,28 grama proteina i 0,97 grama masti. Bogato je kalcijumom, fosforom, natrijumom i kalijumom, a sadrži vitamine C, B, A, D, E i K. 

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko sadrži oko 54 odsto ​​vode, 35 odsto masti i 11odsto suve materije. Sadrži vrlo malo proteina, ali je zato izuzetan izvor dragocenih vitamina C, E i vitamina B vitamina, kao i minerala uključujući fosfor, bakar, gvožđe, selen, kalcijum, mangan i magnezijum.

Razne studije ističu pozitivan efekat konzumacije kokosovog mleka na povećanje udela HDL holesterola što pomaže smanjenju udela štetnog LDL holesterola u krvi što direktno utiče na poboljšanje kardiovaskularnog sistema. Prisustvo laurinske kiseline u mleku jača imuni sistem i može da posluži u regulaciji telesne težine. 

U 100 ml ima 230 kcal. Ovseno mleko

Dokazano je da konzumacija ovsenog mleka smanjuje ukupni holesterol i LDL holesterol u krvi bez negativnih efekata na nivo HDL holesterola ili triglicerida. Ovseno mleko je bogato melatoninom i vitaminom D, zbog čega deluje umirujuće na san i regulaciju sna.Ovseno mleko je dobar izvor vitamina E i folne kiseline, a vitamini A, B i D i kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe mogu se naći u ozbiljnim tragovima. Ne sadrži zasićene masti, ali je zato među sastojcima beta glukan, veoma dragoceno hranljivo sredstvo koje podstiče imuni sistem i pomaže u sprečavanju infekcija.

Ovseno mleko se pije kao napitak, ali se koristi i u pripremi krema, jogurta i drugih proizvoda ili u kuvanju. U 40 ml ima 40 kcal. 

Mleko od indijskog oraha

Mleko indijskog oraha je dobar izvor vitamina C i minerala poput mangana, cinka, gvožđa i bakra. Od ukupnih lipida, 70 odsto pripada mononezasićenim i polinezasićenim mastima koje se smatraju dobrim mastima i koje pomažu u snižavanju LDL holesterola i povećanju HDL-a. Koristi se u kuvanju i kao napitak. U 100 ml ima 23 kcal. 

Susamovo mleko

Tipičan ukus aromatičnog bilja koji se može osetiti prilikom konzumiranja biljnih mleka može se izbeći konzumiranjem susamovog mleka koje sadrži zanemarljivu količinu aromatičnih jedinjenja. Susamovo mleko bogato je lipidima, sadrži sterole, zasićene masne kiseline, proteine i kalcijum, a njegova konzumacija neće izazvati nadimanje poput sojinog mleka. Koristi se u kuvanju i kao napitak.Ima 55 kcal u 100 ml. 

Orahovo mleko

Orahovo mleko sadrži visok udeo antioksidanata, esencijalnih masnih kiselina poput linolne i linolenske, čija konzumacija smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Takođe, orahovo mleko je dobar izvor vlakana koja pospešuje rast zdrave mikroflore creva i pomaže u kontroli težine. Koristi se kao napitak i u kuvanju.U 100 ml ima 33 kcal, tri grama masti i 0,6 grama vlakana. 

Konopljino mleko

Konopljino mleko se najčešće koristi kao dodatak toplim napicima i u kuvanju, a obogaćeno je dodatkom kalcijuma i vitamina D. Pravi se od celih semenki konoplje i bogato je visokokvalitetnim biljnim proteinima, zdravim mastima i mineralima. Ne sadrži laktozu i gluten, što ga čini dobrim rešenjem za one koji ove sastojke moraju ili žele izbeći.

Takođe je vrlo hranjivo, odličan izvor proteina, vlakana, B vitamina i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, ali i zdravih masti. U 100 ml ima 35 kcal, tri grama masti i 0,6 grama proteina.  Sadrži oko 40 kcal. 

Mleko od semenki bundeve

Semenke bundeve poznate su kao izuzetno bogata namirnica koja sadrži mnogo vitamina i minerala, posebno vitamina A, B i E, magnezijuma, cinka, mangana i gvožđa. Takođe imaju visok udeo omega tri nezasićenih masnih kiselina omega 6 koji značajno doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema kao i visok udeo antioksidanata.

Zbog svega ovoga pomažu u održavanju zdravlja jetre i imunog sistema, pomaže u borbi protiv dijabetesa i ublažava probleme sa prostatom kod muškaraca i menopauze kod žena. Koristi se uglavnom kao napitak. U 100 ml sadrži 93 kcal. 

Mleko od lešnika

Lešnik je bogat nezasićenim masnim kiselinama, sadrži visok nivo magnezijuma, kalcijuma i vitamina B i E. Zdrave masti i pomaže u smanjenju lošeg holesterola, a i održava zdravlje krvnih sudova.

Takođe pomaže oko kontrole nivoa šećera u krvi i u održavanju zdravlja mišića, kože, kostiju, zglobova i varenja. Konzumira se uglavnom kao napitak, a u 100 ml ima oko 55 kcal. 

Heljdino mleko

Ovaj napitak je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a u 100 mililitara sadrži 10 miligrama biljnih proteina i svih aminokiselina koje naše telo ne može da proizvede. Sadrži dva grama zdrave masti u 100 ml, a bogata je vitaminima A, B i E, kao i folnom kiselinom i manganom.Takođe sadrži rutin, bioflavonoid koji jača krvne sudove, smanjuje pojavu varikoznih vena i LDL holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Pored toga, ovo mleko je izvor lecitina koji vam omogućava bolje postizanje sportskih rezultata, smanjuje nivo štetnog holesterola i podstiče bolje funkcionisanje jetre. Konzumira se kao napitak i sadrži 55 kcal u 100 ml.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati