Kuhinjica
04. 05. 2020. 06:35 0
Iz kuhinje Fride Kalo: Piletina u marinadi
Slavna meksička umetnica Frida Kalo nije ostavila iza sebe samo dela kojima se dive ljudi širom sveta, već je vreme volela da provodi i spremajući tradicionalna meksička jela, koje je njen muž, slikar Dijego Rivera s radošću jeo. Pred vama je jedan od više od 100 recepata koji su ostali iz Fridine kuhinje!
U pitanju je piletina u marinadi, a sastojci za ovo jelo su za osam osoba, pa smanjite količinu ukoliko ne želite da bude toliko obimno.
Sastojci za piletinu:
5 celih pilećih belih mesa
250 ml sirćeta
2 crna luka srednje veličine isečena napola
3 šargarepe
1 stabiljka celera
1 lovorov list
1 struk timijana
1 struk svežeg origana
3 kašičice soli
Sastojci za marinadu:
2 crna luka oljuštena i isečena na listiće
5 šargarepa oljuštenih i isečenih na kolutove
10 češnjeva belog luka
250 ml maslinovog ulja
3 lista lovora
4 struka origana
3 struka timijana
500 ml belog sirćeta
125 ml vode
Način pripreme:
Pomešati pileće belo meso s ostalim sastojcima, dodati vodu da sve u njoj ogrezne i kuvati dok sve ne omekša. Ocediti pileće meso i pustiti da se ohladi, skinuti kožicu i kosti. Preliti marinadom i ostaviti da stoji najmanje dva sata.
Za marinadu: Propržiti crni luk, šargarepu i beli luk na ulju dok luk ne porumeni. Ubaciti začinsko bilje i mešati još jedan minut. Dodati sirće i vodu i mešati 10 minuta da se začini izmešaju. Ubaciti pileće belo meso, pustiti da sve provri i mešati još pet minuta. Skloniti s vatre i pustiti da se potpuno ohladi.
Ovaj recept je jedan od mnogih iz knjige Gvadalupe Riviera i Mari-Pjer Kole "Fridine fijeste: Recepti i sećanja na život sa Fridom Kalom", a sigurni smo da će vaši gosti biti oduševljeni ovim meksičkim specijalitetom.
Komentari 0
ostavi komentar