Kuhinjica
25. 04. 2020. 15:16 0
Izolacija napravila pomak u pečenju hleba
S obzirom da je pandemija ograničila mnoge na boravak u svojim domovima, pečenje hleba je postalo jedan od najboljih metoda za otklanjanje stresa, a zbog ove aktivnosti osećaćete se produktivnije.
Karl Anholt, nastavnik matematike iz Njujorka, godinama nije pravio hleb. Međutim, pošto je “zaglavio“ u karantinu u svom stanu, ponovo je počeo da mesi i peče domaći hlebu. Pošto radi kao nastavnik u srednjoj školi, tokom radne nedelje ima masu poslovnih sastanaka i onlajn predavanja.
Rekao je da se oseća produktivnije kada kuva, a i lakše podnosi stres i anksioznost, piše The Guardian.
Zabeležena je velika nestašica kvasca širom Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a dobavljači kvasca trenutnu potražnju nazivaju “bez presedana”. U Francuskoj i Australiji trenutno je nestašica brašna. Pored toga, Gugl je nedavno objavio da korisnici sve češće pretražuju internet i traže odgovor na pitanje "kako napraviti hleb bez kvasca."
Neka istraživanja su dokazala da je process spremanja hrane povezano sa pozitivnim emocijama. Psiholozi su počeli da istražuju kuvanje i pečenje kao terapijski metod koje može da pomogne ljudima koji pate od depresije i anksioznosti. Istraživanje iz 2016. godine objavljeno u časopisu “Pozitivna psihologija” otkriva da su ljudi koji se često bave malim i kreativnim hobijima opušteniji i srećniji.Ken Forkiš, vlasnik pekara “Artisan” u Portlandu, rekao je da ljudi sve češće biraju sveže pečeni hleb. Takođe je rekao da je dodatni boravak u kući inspirisao i primorao mnoge pekare da eksperimentišu i isprobaju nove recepte, poput kiselog testa.
- Ima puno zadovoljstva u učenju novih veština, posebno kada je nešto opipljivo. Proces pretvaranja brašna u prelepi veknu hleba koja izlazi iz rerne, je u nešto neverovatno - rekao je Forkiš.
Komentari 0
ostavi komentar