Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

22. 01. 2024. 07:00 1

LAZANJE za sat vremena!

Treba 60 minuta za pripremu i biće pun pogodak.

Crveni sos:

malo maslinovog ulja
1 veći luk
4 čena belog luka
100 gr narendanih šargarepa
250 gr svinjskog mesa
250 gr junećeg mesa
1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
Vegete i bibera po ukusu
malo peršunovog lista – sitno iseckanog

Beli sos (Bešamel):

4 kašike ulja
3 kakašike putera
2 kašike brašna
3 šolje mleka ili više ako treba
soli i bibera po ukusu
2 šolje narendane mocarele ili sličnog sira (tipa kačkavalj)
300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje

Priprema:

1. U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.

2. Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.

Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje. Ovo nije gibanica!

3. U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos nebi izgoreo. Kad je ispečeno - oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti parmezan i peći još 10 minuta.

Savet: 

Pošto za ovo jelo treba dosta truda, možete napraviti duplu meru, jednu ispečete, a drugu staviti u zamrzivač. Zamrzne se ne ispečeno i dobro prekrije folijom da se lazanja u zamrzivaču ne osuši. Izvadite ih iz zamrzivača oko dva sata pre pečenja i sledi ista dužina spremanja u rerni kao kad su sveže napravljene.

U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete sveže testo, dovoljno je da se peče u rerni 1 sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati