Kuhinjica
25. 01. 2020. 09:58 0
Najbolja formula za idealnu šoljicu kafe
Sa idejom da poboljšaju ukus najpopularnijeg pića na svetu, stručnjaci za matematiku, fiziku i materiju iz raznih delova sveta proučavali su proces kojim se od zrna kafe dolazi do espresa.
Taj je međunarodni tim stručnjaka iz SAD-a, Velike Britanije i Švajcarske, otkrio da je espreso koji se dobije 'grubljim mlevenjem' kafe - konzistentniji i jači od onog koji se dobije sa dosadašnjom metodom sitnog mlevenja.
Norma za kuvanje espresa je otprilike 0.02 kg zrna kafe, što je moguće finije smlevene, a naučnici sada kažu da bi se 'za najbolji ukus espresa tu normu trebalo smanjiti za čak četvrtinu' - tako bi kafa bila jeftinija, a imala bi konzistentniji ukus.
Da objasne koliko je bitno mlevenje, istraživači su uz pomoć barista sastavili i matematičku formulu, a nakon hiljade ispijenih šoljica kafe došli su, zajedno s istraživačima sa Univerziteta u Oregonu, i do 'savršenog recepta' za koji kažu da će spasiti kafiće i industriju kafe.
1. Tvrđa voda, bolja kafaProfesor hemije sa Univerziteta u Oregonu, doktor Kristofer Hendon, koristio je naučne formule kako bi došao do savršene šoljice kafe. Naime, otkrio je da je tvrdoća vode povezana s boljim ukusom - što je voda tvrđa, ukus je jači.
Tvrda voda inače nastaje zbog magnezijuma i kalcijuma.
2. Zrno držati u zamrzivaču
Istraživanje je takođe otkrilo da je skladištenje zrna kafe vrlo važno za ukus.
Sveža zrna čuvana u zamrzivaču bila su najbolja, jer sveže pečena kafa sadrži ugljen-dioksid koji lako isparava - a kako on isparava, tako isparava i većina ukusa.
3. Pažljivo odabrani mlinVrlo je važna i vrsta mlina, jer se prefino samlevena zrna kafe mogu spojiti, što umanjuje aromu.
4. Dodavanje kafe u vodu
Poslednja tajna dobre šoljice kafe je u načinu na koji se topla voda meša s kafom, a postupak treba uvek biti isti, savetuje dr. Hendon.
Komentari 0
ostavi komentar