Kuhinjica

Direktno.rs

25. 01. 2020. 09:58 0

Najbolja formula za idealnu šoljicu kafe

Sa idejom da poboljšaju ukus najpopularnijeg pića na svetu, stručnjaci za matematiku, fiziku i materiju iz raznih delova sveta proučavali su proces kojim se od zrna kafe dolazi do espresa.

Taj je međunarodni tim stručnjaka iz SAD-a, Velike Britanije i Švajcarske, otkrio da je espreso koji se dobije 'grubljim mlevenjem' kafe - konzistentniji i jači od onog koji se dobije sa dosadašnjom metodom sitnog mlevenja.

Norma za kuvanje espresa je otprilike 0.02 kg zrna kafe, što je moguće finije smlevene, a naučnici sada kažu da bi se 'za najbolji ukus espresa tu normu trebalo smanjiti za čak četvrtinu' - tako bi kafa bila jeftinija, a imala bi konzistentniji ukus.

Da objasne koliko je bitno mlevenje, istraživači su uz pomoć barista sastavili i matematičku formulu, a nakon hiljade ispijenih šoljica kafe došli su, zajedno s istraživačima sa Univerziteta u Oregonu, i do 'savršenog recepta' za koji kažu da će spasiti kafiće i industriju kafe.

1. Tvrđa voda, bolja kafaProfesor hemije sa Univerziteta u Oregonu, doktor Kristofer Hendon, koristio je naučne formule kako bi došao do savršene šoljice kafe. Naime, otkrio je da je tvrdoća vode povezana s boljim ukusom - što je voda tvrđa, ukus je jači.

Tvrda voda inače nastaje zbog magnezijuma i kalcijuma.

2. Zrno držati u zamrzivaču

Istraživanje je takođe otkrilo da je skladištenje zrna kafe vrlo važno za ukus.

Sveža zrna čuvana u zamrzivaču bila su najbolja, jer sveže pečena kafa sadrži ugljen-dioksid koji lako isparava - a kako on isparava, tako isparava i većina ukusa.

3. Pažljivo odabrani mlinVrlo je važna i vrsta mlina, jer se prefino samlevena zrna kafe mogu spojiti, što umanjuje aromu.

4. Dodavanje kafe u vodu

Poslednja tajna dobre šoljice kafe je u načinu na koji se topla voda meša s kafom, a postupak treba uvek biti isti, savetuje dr. Hendon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati