Kuhinjica
20. 11. 2019. 09:26 0
Ukrasite vašu slavsku pogaču
Nijedna krsna slava ne prolazi bez pogače. U susret Aranđelovdanu donosimo vam recept za jednu.
Sastojci:
oko 1 kg pšeničnog glatkog brašna
1 svež kvasac
300 ml mleka
300 ml jogurta
2 dl ulja
1 kašika soli
1 kašikica šećera
Za ukrašavanje:
1 jaje
so
brašno
voda
Priprema:
Kvasac staviti u šolju, sipati preko njega 100 ml mlakog mleka i dodati šećer. Ostaviti desetak minuta dok kvasac ne nadođe.
Brašno prosejati u sud za mešenje, posoliti, dodati kvasac, ulje, jogurt, preostalo mlako mleko i zamesiti srednje meko testo.
Naraslo testo premesiti, pa oblikovati pogaču po želji.
Ostaviti da ponovo naraste.
Ostavimo testo da raste oko 60 min.
Za ukrašavanje:
Napraviti tvrdo testo od jednog dela soli, četvrt dela brašna i vode toliko da testo bude kao za suve kolaće. Ukrase možete napraviti oblicima za marcipan.
Pogaču premazati jajetom koje ste prethodno umutili i poređati ukrase.
Peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, onda smanjiti na 180°C i peći dok pogača ne dobije lepu boju.
Komentari 0
ostavi komentar