Korona

Direktno.rs

22. 09. 2020. 06:48 1

Neželjeni efekti ruske vakcine: Svaki sedmi loše

Oko 14 odsto dobrovoljaca koji su vakcinisani protiv koronavirusa ruskom vakcinom "Sputnik V", u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, izjavilo je da se osećaju slabo, da imaju bolove u mišićima i imaju povišenu temperaturu.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je saopštio da je više od 300 vakcinisanih volontera, ili oko 14 odsto, prijavilo slabost, bolove u mišićima tokom 24 sata, i u retkim slučajevima povišenu temperaturu.

- Obično tegobe traju dan i po - rekao je Muraško, dodajući da je vakcina prošla niz kliničkih i pretkliničkih ispitivanja i da se razvija na platformi koja je već korišćena za razvoj vakcina.

- Možemo sa sigurnošću reći da je ova formulacija vakcine sigurna. Međutim, za bilo koji lek koji je namenjen širokoj upotrebi moraju da postoje detaljniji podaci o njegovoj upotrebi kod pacijenata koji imaju različite dijagnoze bolesti i imaju različiti nivo imuniteta.

Ruski ministar zdravlja rekao je da vakcinisane volontere sistematski nadgledaju, putem centra za telemedicinu, visoko obučeni lekari koji imaju pristup njihovoj istoriji bolesti, odnosno znaju, između ostalog, ko pati od hroničnih bolesti.

- To nam omogućava da imamo čitav spektar podataka tokom treće faze kliničkih ispitivanja - rekao je on.

Mihail Muraško je takođe istakao da se proizvodnja vakcine "Sputnik V" odvija prema planu i da su tri velike farmaceutske kompanije u Rusiji započele njenu proizvodnju.

Istovremeno je dodao da je u ovom trenutku prva serija vakcine počela da se distribuira u svim regionima Rusije.

Prvi koji će imati pristup vakcini biće lekari i medicinske sestre, nastavnici i drugi radnici koji dolaze u direktan kontakt sa javnošću, rekao je Muraško.

Procenio je da će krajem novembra i početkom decembra biti poslate velike serije vakcina koje neće biti namenje samo ljudima koji pripadaju rizičnim grupama, već i svim građanima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati