Korona

[ Izvor: Beta ]

09. 08. 2020. 12:44 2

"Zaraženi u domovima za stare imaju lakšu kliničku sliku"

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare na korona virus pozitivno 268 korisnika i 78 zaposlenih, i da svi imaju lakšu kliničku sliku.

Đorđević je za TV Prva rekao da neki od zaraženih u ustanovama socijalne zaštite već imaju jedan negativan test, ali da će sa te liste biti skinuti kada i drugo testiranje bude negativno, a dodao je i da u domovima za nezbrinutu decu "uopšte nema virusa".

Prema njegovim rečima 90 odsto zaposlenih koji imaju virus zarazilo se van posla, na bolovanju ili godišnjem odmoru, i bili su pozitivni prilikom obaveznog testiranja pre nego što su se vratili na posao, odnosno nisu ni ulazili u domove, niti su ugrozili korisnike.


Đorđević je rekao da su domovi za stare, prema instrukcijama još na početku epidemije, podeljeni na crvene, narandžaste i zelene zone, i da se korisnici koji se pokažu pozitivni na korona virus smeštaju u crvenu zonu, dok se oni koji su negativni i izlečeni smeštaju u zelenu zonu.

On je kao primer naveo dom za stare u Leskovcu, gde se pojavila infekcija korona virusa, istakavši da pozitivni izdvojeni u crvenu zonu, negativni u zelenu, i da su svi imali lakšu kliničku sliku tako da se očekuje da vrlo brzo testovi tih 51 korisnika, budu negativni.

Prema njegovim rečima od marta su zabranjene posete domovima za stare i u njih niko sa strane ne može da udje, i da su nakon završetka vanrednog stanja jedno vreme bile dozvoljene posete na otvorenom, što je takodje ukinuto.


Đorđević je rekao da u svim domovima postoji mogućnost da rodbina korisnika uz pomoć zaposlenih komunicira sa svojim najbližim preko video poziva, dok su u nekim ustanovama uvedeni video konferencijski pozivi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati