Korona

Direktno.rs

10. 07. 2020. 17:44 4

Zbog pojačavanja širenja korone zabranjen suzavac u Americi

Ogromna količina suzavca je ispaljena prethodnih dana na beogradskim ulicama. Posledice su osetili građani okupljeni na protestu, ali mnogi stanovnici opština Stari Grad, Vracar, Savski Venac, Palilula i Zvezdara jer je suzavac ušao u stanove ljudi. Realno je u pitanju više stotina hiljada ljudi. Osim što su imali probleme sa disanjem to veče građani ovih delova Beograda su takvim potezima režima Aleksandra Vučića izloženi većem riziku oboljenja od koronavirusa.

Da je zaista tako pokazuje tvrdnja Udruzenja lekara i naučnika za plućne bolesti Amerike (ATS). Američki pulmolozi su zvanicno saopštili da upotreba suzavaca i hemijskih sredstava za kontrolu demonstracija izazivaju značajne kratkotrajne i dogoročne povrede respiratornog zdravlja i mogu da izazovu širenje virusnih bolesti, među kojima je i koronavirus.

ATS navodi da su nedavna istraživanja identifikovala hronički bronhitis, kao i akutnu povredu pluća kao posledice izloženosti suzavcu. Ali, to nije sve! Ova organizacija je zabrinuta da upotreba suzavca može da utiče i na prenos koronavirusa. Na primer, osoba sa asimptomatskim kovidom-19 izložena suzavcu ne bi mogla da održi sigurnu udaljenost od drugih, što povećava rizik od njenog daljeg prenošenja.

Da je stvar ozbiljna i naučno utemeljena, pokazuje zahtev da se u Americi zabrani upotreba suzavca za vreme trajanja pandemije. Kao što je poznato, u Americi su danima trajali protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i policija je reagovala bacajući suzavac. Posle zahteva lekara prva je reagovala američka drzava Filadelfija, koja je još 25. juna zabranila upotrebu suzavca. Potom su istu odluku donele jos neke američke države.

Sve to nije omelo Aleksandra Vučića i njegov režim da ispali na stotine patrona suzavca i tako dodatno ugrozi zdravlje Beograđana.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati