Korona

[ Izvor: Beta ]

01. 07. 2020. 18:06 3

Vlada donela mere za opštine pogođene epidemijom

Vlada Srbije je na sednici u sredu propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, saopšteno je u Beogradu.

Da bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze, Vlada Srbije je odlučila da se u tim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje više od pet lica na javnom mestu i napolju i unutra, ako nije moguće obezbediti distancu među njima od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Neće biti moguće ni organizovanje svečanosti i sportskih i zabavnih manifestacija.

Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata na od 7 do 20 časova, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U predškolskim i obrazovnim ustanovama neophodna je puna primena svih preventivnih mera.

U obrazovnim ustanovama biće odloženo okupljanje, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite: fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica.

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, "spa i velnes centara" za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski i saloni lepote, "fitnes centri" i teretane.

Takođe je doneta i odluka da se Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) "kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest KOVID-19", uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, piše u saopštenju.

U vezi s tim se kaže da je "Vlada odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Кovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti".

Pomoć od 200 miliona dinara za građane pogođene poplavama

Pored toga, Vlada je zbog prošlonedeljnih poplava u Srbiji odlučila da sa 200 miliona dinara pomogne građanima čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni.

Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ta sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima, piše u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati