Korona

Velimir Perović

01. 07. 2020. 15:01 4

Doktor iz Tutina: Nedopustivo je da imamo 1 rendgen!

U našoj kovid ambulanti imamo samo jedan rendgen aparat na kome snimamo sve pacijente, zaražene koronavirusom i one koji imaju neke druge zdravstvene probleme. U normalnoj državi to bi bilo nedopustivo, jer ugrožava zdravlje pacijenata. Samo u junu obavili smo preko 900 rendgen snimanja – rekao je za Direktno.rs epidemiolog Mithat Eminović, iz kovid ambulante u Tutinu.

Doktor Eminivić kaže da je dobro što će bolnica u Novom Pazaru biti pretvorena u kovid bolnicu gde će se lečiti inficirani iz cele regije, ali da je neobjašnjivo zašto se u Tutinu i dalje neće sprovoditi testiranje PCR metodom.

- U ovom trenutku Tutinu pod hitno nedostaje bar još jedan rendgen aparat, kao i dozvola i oprema za obavljanje testiranja PCR metodom. Po nalogu Zavoda za javno zdravlje iz Novog Pazara, s uzimanjem briseva smo prestali 16. juna i od tada je kovid ambulanta u Tutinu možda jedina u Srbiji gde se ne rade testovi PCR metodom. 

On naglašava da u ambulanti već danima imaju veliki priliv pacijenata.

- Juče smo pregledali 75 pacijenata koji su se požalili na simptome kovida 19. Njih petoro je bilo serološki pozitivno i umesto da njih i još mnoge druge sa kliničkom slikom koja ukazuje na kovid 19 testiramo PCR metodom mi smo ih uputili u bolnicu u Novi Pazar. Do sada, mnogi pacijenti su se vraćali iz Novog Pazara bez obavljenog pregleda, jer su u bolnici i ispred bolnice bile ogromne gužve. Tako su oboleli iz Tutina uglavnom odlazili svojim kućama i u neizvesnosti čekali šta će biti s bolešću. Nadamo se da će sada smeštajni kapaciteti u Novom Pazaru biti značajno povećani.

Epidemiolog je upozorio da je u Tutinu veliki problem i to što se zaraza pojavila u Centru za azil.

- U Centru za azil je smešteno 200 migranata, a kod 12 je obolelo od kovida 19. Oni su izolovani, ali je neizvesno kako će se situacija odvijati. I u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju imamo nekoliko radnika koji su pozitivni na kovid 19. Takođe, u tom domu imamo i 50 korisnika sa simptomima zaraze. Oni nisu testirani, izolovani su i leče se. Pretpostavljamo da se radi o nekoj drugoj infekciji.

Inače, prema zvaničnim podacima u Tutinu je od kovida 19 obolela 91 osoba, ali dr Eminović kaže da je stvarna brojka znatno veća.

- Upravo iz tog razloga što u našoj kovid ambulanti ne postoji mogućnost testiranja PCR metodom siguran sam da je broj inficiranih Tutinaca mnogo veći od broja koji saopštava nadležni Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru – ocenio je doktor.

Eminović kaže da svim zdravstvenim ustanova u Novom Pazaru i Tutinu nedostaje kadar, ali po njemu je paradoksalno da se na evidenciji nezaposlenih nalazi 20 lekara i 100 medicinskih sestara a da pomoć u osoblju stiže iz drugih gradova Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati