Korona

V. T.

21. 06. 2020. 17:39 0

KORONA TAOCI "Drže nas u karantinu, a ne znamo da li smo pozitivni"

Radnike gerontološkog centra u Novom Sadu već treću nedelju drže u radnom karantinu jer je 13 korisnika centra, kao i deo zaposlenih zaraženo koronavirusom. Ipak, rezultate testa na kojima se pokazalo da su pozitivni na virus zaposleni, ni nakon insistiranja, nisu dobili. Brzim PCR "eksperimentalnim testovima" takođe.

Zaposleni u domu za stare "Mass green house" u Novom Sadu u karantinu se nalaze od 4. juna kada su prvi put testirani na koronavirus. Iako je šestoro zaposlenih, kako je utvrđeno nakon testiranja, bilo pozitivno naređeno im je zadržavanje u ustanovi uz potpuni nastavak rada.

Pozitivni na koronavirus su prebačeni da borave u domu i obećano im da će se u ustanovi brinuti o njima, kao i da će uprkos tome što su zaraženi, nastaviti da rade. Rezultate testa na kojima se pokazalo da su pozitivni na virus zaposleni, ni nakon insistiranja, nisu dobili.

Ponovno su ih na zahtev jedva testirali jer, kako su im objasnili, nisu imali dovoljno testova. Nakon insistiranja testirali su ih brzim PCR "eksperimentalnim testovima" od kojih rezultate takođe nisu dobili.

- Nismo mogli da shvatimo da smo proglašeni inficiranim, a da nas je neko naterao da mi radimo tu. Da niko ne zna u kom će pravcu da se odvija naša infekcija, da li ćemo biti dobro ili nećemo - priča jedna od zaposlenih u ovom domu za stare.

Radnicima je rečeno da su u karantinu prema odluci epidemiologa, a rad sa starijim korisnicima centra su nastavili da obavljaju kao da uopšte nisu zaraženi.

Zaposlene su zatim pregradama odvojili u dve grupe, pozitivni su stavljeni u jedan, a negativni u drugi deo. Ovo, kako se ispostavilo, nije bila najefikasnija mera jer je jedna od zaposlenih koja je prvobitno bila negativna dobila simptome virusa.Pozitivno na koronavirus je i 13 korisnika doma koji su sa zaposlenima ostali zajedno u izolaciji.

- Ostavili su nam te ljude da mi vodimo brigu o njima. Nit nas je ko obučio, nit kako i šta da radimo, samo su nam gurnuli zaštitnu opremu. Mi pozitivni, oni pozitivni. Niko nije došao barem da nam izvadi krv, da nam posluša pluća, da vidi kako smo - priča zaposlena u domu.

Kao poslednji pokušaj da iz ove situacije nađu izlaz, svi radnici i članovi njihovih porodica obratili su se mejlom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Vojvodine jer su, kako u mejlu navode, "fizički i psihički nestabilni za dalji rad".

U zvaničnom saopštenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti piše da je nakon registrovanja zaraženih u dom stigla preporuka da se hitno formira covid centar.- Svi korisnici koji su zaraženi, a imaju simptome koronavirusa treba hitno transportovati u Kliniku za infrektivne bolesti. Zaposlene i one korisnike koji nemaju simptome treba zadržati u izolaciji 14 dana u okviru novoformiranog covid centra - navodi se u saopštenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nakon što je 18. juna deo zaposlenih ponovo testiran na koronavirus i samo jedan od njih bio pozitivan, iz Centra su izneli mlišljenje da zaposlenima koji su negativni može da se ukine mera izolacije u domu i da konačno mogu da se vrate svojim kućama.Međutim, ni tri dana nakon što bi zaposlenima trebao da bude omogućen povratak kućama, to se nije desilo.
Radnici nakon tri nedelje i dalje ne znaju svoj status kao i na osnovu čega im je ova mera "radnog karantina" određena. Iako im je rečeno da će nakon 14 dana izolacije u domu biti ponovno testirani, testiranje je ipak odloženo bez ikakvih daljih informacija o njihovom statusu.

Zaposleni strahuju i da će ih ukoliko nakon sledećeg testiranja neko opet bude pozitivan zadržati u u domu za stare još dve nedelje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati