Korona

[ Izvor: Mediji ]

16. 06. 2020. 15:22 0

OTKRIĆE Steroid od pet funti lek za koronu

Naučnici iz Velike Britanije otkrili su da smrtnost od koronavirusa umanjuje jeftini steroid koji košta samo pet funti. Naime, lek deksametazon smanjuje smrtnost za trećinu kod pacijenata na ventilatorima i za petinu kod pacijenata kojima je potreban kiseonik.

- Anti-inflamatorni lek je prvi tretman koji za smanjuje smrtnost kod pacijenata sa virusom korona - rekli su istraživači sa Univerziteta u Oksfordu, piše SkyNews.

Smrt kod pacijenata kojima je bila potrebna pomoć, kako bi uspevali da dišu, bila je drastično smanjena u periodu od četiri nedelje nakon što su dobili anti-upalno sredstvo, tačnije steroid zvani deksametazon. Oni su bili u mnogo boljem stanju nego oni koji su dobijali standardnu negu, naveli su istraživači u utorak.

Studija je zaustavljena rano zbog važnih preliminarnih rezultata.

Lekari i kompanije tragaju za lekovima koji će pomoći pacijentima da prežive infekciju novim koronavirusom, koji je ubio više od 400.000 ljudi širom sveta. Brojni antiinflamatorni lekovi proučavaju se kako bi se pomoglo pacijentima da se nose sa snažnom prekomernom reakcijom imunološkog sistema, koja se ponekad naziva i oluja citokina.

Lečenje deksametazonom smanjilo je smrtnost za trećinu kod pacijenata na ventilatorima i za petinu onih koji su primali samo kiseonik. Nije bilo koristi među pacijentima kojima nije bila potrebna podrška za disanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati