Korona

Direktno.rs

07. 06. 2020. 14:18 13

Muljaju podacima da bi sakrili novi talas epidemije?

Srbija u poslednja dva dana ima najveći procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih od kada je ukinuto vanredno stanje, pa smo prekjuče imali 2% zaraženih, a juče čak 2,37%.

Umesto da upozori ljude na opasnost i zaštiti od epidemije, vlast namerno manipuliše podacima o broju novozaraženih, tako što nakon svakog skoka u broju obolelih smanje broj testiranih, čime se apsolutni broj zaraženih naizgled smanjuje, ali procentualno učešće ostaje isto ili čak raste.

Tako su nakon 114 zaraženih 17. maja na testiranih 6.526 ljudi, sutradan broj testiranih smanjili na 4.113, pa je broj zaraženih pao na 89 iako je procentualno porastao sa 1,75% na 2,16%. Slično tome, kada je 22. maja na 5.998 testiranih bilo 105 zaraženih, sutradan je broj testiranih smanjen na 4.415, a sledećeg dana na 3.644, pa je logično i broj zaraženih pao prvo na 68, pa na 67 ljudi. Konačno, isto su uradili i juče, kada su nakon 4.795 testiranih i 96 zaraženih smanjili broj testiranih na 3.124 pa je i broj zaraženih prividno smanjen na 74, iako je procentualno porastao sa 2,0% na 2,37%.

Poslednji put kada je broj zaraženih prešao 2%, a to je bilo 18. maja, premijerka je odmah zakazala Krizni štab koji je razmatrao uvođenje dodatnih mera zaštite i zatvaranje kafića i bašti. Čak je i poslovično opušteni dr Nestorović tada izjavio: 

- Kao da ništa do sada nismo uradili. Čim su se ukinule mere ljudi su to shvatili kao da je kraj epidemije. "Pukao" je taj psihološki momenat i svi se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da pre nekoliko nedelja nije bilo vanredno stanje. Pojavljuju se nova žarišta...

Umesto da je Krizni štab i ovog puta hitno reagovao i razmotrio vraćanje mera zaštite zdravlja, dr Kisić Tepavčević nam je samo obznanila dodatno relaksiranje mera i ukidanje ograničenja za okupljanja na otvorenom, očigledno zbog održavanja predizbornih mitinga.

Ovo nije jedini slučaj manipulacije podacima. Worldometer, jedan od najmerodavnijih svetskih sajtova za praćenje epidemije Covid-19, juče je zabeležio drastičan pad zaraženih u Srbiji, sa 4489 na 437! Pošto oni samo objavljuju zvanične podatke, nije jasno kojom magijom je došlo do ovakvog pada?

Da li je moguće da se sve ovo radi samo da bi se veštački stvorio privid normalnosti i podigla izlaznost na predstojećim izborima? Izbori su za samo dve nedelje i sada je svima jasno da će se održati usred epidemije, ali nikome nije jasno zašto država ne radi ništa kako bi sprečila masovno širenje zaraze na izbornim mestima, umesto što prikriva podatke o stvarnoj razmeri epidemije?

Ali ne brinite, čim prođu izbori ponovo će nas zatvoriti i optužiti da smo bili neodgovorni, a nama valjda ostaje jedino da se nadamo „da će nam Đura oprostiti što nas je tukao“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati