Korona

S. Marković

31. 05. 2020. 07:43 4

"Zašto nas ne bi gazili, kad je i predsednik Srbije digao ruke od nas?"

Radnike korejske fabrike "Jura" u Leskovcu država je pustila niz vodu, a ona je u prethodnom periodu postala žarište korone u ovoj sredini. Kompanija "Jura u tri sredine: Niš, Leskovac i Rača ima oko 7.000 zaposlenih, a samo u Leskovcu oko 2.800 radnika. To nam je potvrdio poverenik Samostalnog sindikata metalaca iz leskovačke "Jure" Predrag Stojanović, koji kaže da je na početku Krizni štab Grada Leskovca bio na njihovoj strani, ali kako nije imao ingerencije, jer je u međuvremenu predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Nišu naglasio da "Srbija nije socijalistička država i da mora da se radi", počela noćna mora za radnike.

On kaže da je potpuno razočaran u državu i njen odnos prema radnicima.

- Do tada smo i mogli nekako da se borimo. Više od dva meseca obijao sam vrata svih institucija, ukazivao na probleme oko nezaštićenosti radnika u vreme pandemije korone, ali sam uvek nailazio na zatvorena vrata. I policija i inspekcije i svi ostali samo su me slali od jednog do drugog. Da nismo prekinuli proizvodnju,odnosno organizovano rešili da ne radimo 6. aprila, ko zna koliko bi bilo obolelih. Tih 14 dana, do 20. aprila malo smo se sačuvali. Ipak, to nije bilo dovoljno za kasniji period - potvrdio nam je Stojanović.

U "Juri" je od početka situacija dramatična. Kada je krenula pandemija, kako su nam ispričali radnici, dobili su po jedan par rukavica, a mere zaštite se bukvalno uopšte nisu poštovale.

- Te jedne rukavice nosila sam sve vreme. Kako su se pocepale, lepila sam ih lepljivom trakom - komentariše jedna radnica.

I iskustva ostalih su ista. Primera radi, nakon što su 20. aprila opet došli na posao, mere zaštite se nisu poboljšale.

- Na mojoj liniji pojavile su se dve radnice koje su bile na liniji gde je bilo zaraženih. Odmah sam obavestio šeficu, ali ona mi je rekla da imaju uverenja da su zdrave. Posle dva dana, jedna od te dve radnice je otišla na bolovanje, jer je pozitivna. Mere distance nisu postojale, ne postoje ni sada - potvrdio nam je Stojanović, kojeg smo pozvali kako bi ga kao predstavnika sindikata upitali o situaciji u ovoj fabrici.

Zaposleni u leskovačkoj "Juri" tvrde da su sve vreme izloženi virusu i da su jedino u ponedeljak, 25. maja primenjene mere zaštite, jer su nadležne inspekcije najavile obilazak i kontrolu.

- Odmah su smanjili broj radnika, čak su nas i vozači u autobusima upozorovali na distancu. Pre toga, svi ovih dana ništa. Zamislite, kada su nas kolektivno testirali, na običnom papiru u Viber grupi slali su ko je pozitivan. Mi radnici, nikada do sada nismo dobili zvanične rezultate, a testiranje je obavljeno pre tri nedelje - kazao je zaposleni u ovoj fabrici, koji nam je i poslao spisak koji je na Viber grupi stigao o pozitivnim.

Zaključak radnika sa kojima smo razgovarali je da je spot koji je snimljen pre par godina, a na kojem se vidi kako se srpski radnici posle obraćanja Korejaca klanjaju, i koji je opet aktuelizovan ovih dana, jasan primer kako oni gledaju na nas i koliko radnik u Srbiji nije zaštićen od države. On mora da se klanja za minimalac koji teškom mukom i velikim radom zaradi!

Pokušali smo da kontaktiramo nadležne u fabrici, ali je jedini kontakt telefon koji je upisan jeste nedostupan. Pronašli smo nekako e-mail adresu na koju smo poslali pitanja, ali još nismo dobili ni povratnu informaciju je li mail pregledan, a kamoli odgovore.

"Tokom vanrednog stanja u kompaniji 'Leoni' obustavljen rad"

Za razliku od "Jure", zaposleni u nemačkoj Kompaniji "Leoni", kojoj je direktni kupac BMW, a ima pogone u Nišu, Malošištu, Prokuplju i Kraljevu, obustavila je rad tokom vanrednog stanja. Pre dve nedelje počeli su sa radom u Prokuplju uz sve mere zaštite: obavezne rukavice, maske i vizire, koje su dobili svi radnici. Ipak, proizvodnja još nije u potpunom kapacitetu, jer, kako saznajemo, nema većih narudžbina. Samo u Prokuplju "Leoni" ima oko 3.000 zaposlenih. Zato je Kompanija "Bizlink", koju je u dva navrata obilazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, radila sve vreme vanrednog stanja. U njoj je oko 300 radnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati