Korona

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

30. 05. 2020. 16:46 14

"Moramo da naučimo da živimo sa virusom"

"Većina slučajeva novozaraženih kovidom koji se otkrivaju poslednjih nedelja su kod osoba bez simptoma i znakova infekcije", rekla je za RTS zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i rekla je da "epidemija ide željenim tokom".

Trenutno su aktivnosti epidemiologa usmerene na pronalasku osoba koje su bile u kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, a kako objašnjava doktorka Kisić Tepavčević, većina njih i nema nikakve simptome bolesti.

- Možemo da vidimo da ide željenim tokom, imajući u vidu silazni trend. U mnogim zemljama više i ne testiraju osobe koje nemaju simptome infekcije, a mi smo se odlučili za ovakav nadzor da ne bismo propustili nijedan potencijalni rezervoar zaraze, jer mislimo da je to bolji model kako bismo što pre suzbili ovaj virus u našoj populaciji - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da građani moraju da shvate borbu protiv ovog virusa kao globalni problem, gde svi zajedno kao svet moraju da deluju, jer je u prethodnom periodu pokazano kako se iz jednog dela sveta zarazna bolest širi brznom najbržeg prevoznog sredstva do drugog kraja.

Ona kaže da je prerano da bi se pouzdano moglo reći da li virus slabi, a kako dodaje, indirektni pokazatelji ukazuju da je oslabila aktivnost virusa u populaciji.

- Sada je period godine kada nije sezona kapljičnih infekica i iinfekcija sličnih gripu, pa je i manja verovatnoća prenosa ovog virusa. Suština je da je sada itekako oslabila njegova aktivnost u populaciji. Postepeno se vraćamo životnim aktivnostima i moramo da naučimo da živimo sa njim - rekla je doktorka.

Ona napominje da, ukoliko bi se radilo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma, onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren.

- Uvek postoji teoretska mogućnost da će on da nestane, ali su sada sve manje šanse za to ako se preseli ponovo sa južne hemisfere kod nas. Moramo da budemo svesni da je virus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas, nismo ni svesni koliko ih ima oko nas. Sada ulazimo u sezonu crevnih infekcija i veća je verovatnoća da se zarazimo nekim drugim virusom, recimo virusom zapadnog Nila.

Od 1. juna biće dozvoljeno igranje fudbalskih utakmica pred publikom, a kako pojašnjava doktorka, nije brojčano određeno do 1.000 ljudi, već to zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju sportski dođađaji.

- Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača, što bi značilo upola manji broj od kapaciteta objekta. Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi - kaže Kisić Tepavčević.

Iako je, kako kaže, većina zemalja sada povećala broj od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, u Srbiji je i dalje na snazi ranije doneta odluka, ali i u ovom slučaju zavisi od kvadrature prostora.

- Ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu - rekla je doktorka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati