Korona

[ Izvor: Danas ]

30. 05. 2020. 09:05 4

"Rano data dozvola za ekskurzije i nastavu u prirodi"

Odluka Ministarstva prosvete da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi od 1. juna je malo preuranjena, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

On za Danas kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još rovita, napominjući da i dalje imamo dvocifren broj novootkrivenih slučajeva i žarišta koja nisu sanirana. 

- Nadamo se da će broj obolelih biti sve manji, moja prognoza je da će sredinom juna biti između nula i pet, ali ja ne bih donosio tako unapred odluke jer epidemiološka situacija može i da se promeni. Od 3. maja do pre dva dana, samo dva puta je broj novootkrivenih slučajeva bio ispod 50, to je još vrlo rovita epidemiološka situacija, a 1. jun je odmah iza ćoška. Verovatno se ima na umu da kod mladih, ako se zaraze, bolest lako prolazi, ali sa njima će putovati i njihovi nastavnici koju su sredovečni. Sem toga, učenici će kad se vrate verovatno doneti neke poklone bakama i dekama, pričati im kako su se proveli…Tu postoje rizici i bojim se da je odluka malo preuranjena – smatra Radovanović.

Na naš komentar da je Ministarstvo dozvolilo izvođenje đačkih putovanja uz saglasnost Kriznog štaba, on kaže da je sigurno tako, ali da mu se to čini "hrabrim“.

- Verovatno se imalo u vidu da se neće već prvih dana juna krenuti na ekskurzije već da će se putovanja realizovati za mesec dana - kaže Radovanović. 

U dopisu Ministarstva prosvete osnovnim i srednjim školama u koji je Danas imao uvid, piše da planirane ekskurzije i nastave u prirodni mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje su na snazi u vreme izvođenja putovanja.

Maturanti srednjih škola ne mogu da putuju u inostranstvo, već samo u Srbiji.

U dopisu se, međutim, ne precizira šta će se desiti sa novcem koji su roditelji plaćali u ratama, ako putovanja ne bude.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati